Premium Lock Verenigd Links? De fusie van GroenLinks en PvdA doorgelicht

13 september 2023Leestijd: 4 minuten
Frans Timmermans en Jesse Klaver tijdens een gesprek met partijleden van GroenLinks en de PvdA. Foto: ANP, Robin Utrecht

GroenLinks en PvdA doen met een gezamenlijke kandidatenlijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hoe gaat dat in zijn werk?

In juli stemden de leden van GroenLinks en PvdA met grote meerderheden voor een gezamenlijke lijst bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Toch is het idee van een volledige fusie controversieel bij de achterbannen van beide partijen. Voor PvdA-Kamerlid Henk Nijboer was de samenwerking met GroenLinks zelfs reden om zich niet opnieuw kandidaat te stellen. Hoewel het indienen van een gezamenlijke lijst en het voorgenomen fuseren van de Tweede Kamerfracties niet tot een volledige fusie hoeven te leiden, lijkt er geen weg meer terug.

Een gezamenlijke lijst, kan dat zomaar?

Bestaande partijen kunnen via een ‘samenvoeging van aanduidingen’ één gezamenlijke kandidatenlijst indienen bij de Kiesraad. Dit kan handig zijn voor partijen die afzonderlijk te weinig kandidaten hebben of politieke verwantschap willen laten zien met een andere partij, zoals het geval is bij GroenLinks en PvdA.

GroenLinks en PvdA gingen eerder een lijstverbinding aan bij Tweede Kamerverkiezingen, zowel in 2012 (met de SP) en in 2017. Grotere lijsten hebben meer kans op restzetels. In 2012 leverde de linkse lijstverbinding een restzetel op die Jesse Klaver vervolgens mocht innemen. Lijstverbindingen zijn in 2017 afgeschaft op voorstel van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De gezamenlijke lijst geeft GroenLinks en PvdA opnieuw een strategisch voordeel bij de verdeling van restzetels.

De lijst zal niet ‘Verenigd Links’ heten

Op 28 augustus verstreek de deadline voor het registreren van partijnamen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. GroenLinks en PvdA hebben geen naamswijziging doorgevoerd of een nieuwe partij opgericht, en kunnen zodoende niet campagne voeren onder een nieuwe naam. De term ‘Verenigd Links’, waar lijsttrekker Frans Timmermans het graag over heeft – hij zei die van GroenLinks-leider Jesse Klaver te hebben overgenomen – zal dus niet op het stembiljet prijken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw