Premium Lock GroenLinks-PvdA wilde PVV te slim af zijn, maar dat mislukt

06 september 2023Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r. Timmermans, Klaver en Wilders. Foto's: ANP.

PvdA en GroenLinks hadden, omdat ze samen de grootste oppositiepartij vormen, het jaarlijkse kunstje van Geert Wilders willen overnemen: als stormram het debat na Prinsjesdag openen. Maar de combinatie stuit op onoverkomelijke obstakels.

Het kabinet is demissionair, maar de begroting die op Prinsjesdag wordt ingediend is niet per se ‘beleidsarm’. De dagen erna – woensdag 20 en donderdag 21 september – worden de Algemene Politieke Beschouwingen gehouden, het belangrijkste debat van het jaar.

De leider van de grootste oppositiepartij trapt af: sinds jaar en dag is dat Geert Wilders. Hij is erg bedreven in het vangen van de aandacht. Als een verbale stormram domineert hij de tv-journaals.

Feitelijk vormt GroenLinks-PvdA nu de grootste oppositiefractie

Dit keer zou alles anders kunnen worden, want PvdA en GroenLinks treden op als één fractie. Jesse Klaver (GroenLinks) spreekt ook namens de club van Attje Kuiken (PvdA). Feitelijk vormt GroenLinks-PvdA nu met 17 zetels de grootste oppositiefractie, want de PVV krimpt naar 16. Lilian Helder, vorige week vertrokken bij Wilders, schuift aan bij BBB.

Maar volgens de fusiepartij is het onmogelijk om juridisch een gemeenschappelijke fractie te worden, althans niet vóór 20 september. Jammer voor links, waar al jarenlang groot ongenoegen bestaat over hoe Wilders zijn rechten als eerste spreker benut om de politieke show te stelen en zich op te dringen aan de media.

Maar een fusie is een tijdrovend juridisch proces en ‘we willen het netjes doen,’ zeggen woordvoerders van beide partijen. Ze hebben tijd nodig om hun huwelijk te regelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw