Waarom Europese Commissie beschermde status wolf wil afzwakken

07 september 2023Leestijd: 2 minuten
De Europese Commissie overweegt de beschermde status van de wolf in de EU af te zwakken. Foto: David Sandison/Eyevine

De dertigjarige Dolly stond een jaar geleden kalmpjes te grazen op een landgoed bij Hannover, toen de pony onverhoeds werd gegrepen door een wolf.

Uit DNA-onderzoek bleek de dader wolvenreu GW950m te zijn. In 2021 was een vergunning afgegeven voor afschieten van deze wrede wolf. Maar in 2022 was die vergunning ingetrokken.

Dolly was niet zomaar een pony, maar het lievelingsdier van Ursula von der Leyen. De Europese Commissievoorzitter is fervent beoefenaar van hippische sport. Dus toen de Commissie vorige week bekendmaakte te overwegen om de beschermde status van de wolf in de Europese Unie af te zwakken, lag de naam Dolly op alle Brusselse lippen.

De wolf is in sommige regio’s een gevaar voor de veestapel

Maar van particuliere overwegingen is geen sprake. Het aantal slachtoffers van wolven in Europa groeit snel, vooral schapen. ‘De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese ­regio’s is een gevaar voor de veestapel,’ zei Von der Leyen. Ze vreest dat straks ook boeren, herders en wandelaars hun leven niet zeker zijn.

De Commissie wil dat regio’s met een grote wolvenpopulatie, wetenschappers én agrarische en milieuorganisaties suggesties doen voor hoe verder. Vervolgens beslist de Commissie of de bescherming moet worden aangepast. Het Europees Parlement had om zo’n onderzoek gevraagd. Nu mag de wolf alleen bij gevaar voor de volksgezondheid of forse economische schade worden gedood. De EU telt al zo’n 21.000 wolven.

Parlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) zorgde ervoor dat de beschermingsstatus tegen het licht wordt gehouden. ‘Hopelijk staat de wolf straks niet meer in bijlage 4 van de Habitat-richtlijn, maar in bijlage 5, met onder meer de bunzing – dieren waarbij beheer is geoorloofd. Het is positief dat de Commissie iets gaat doen. Ik wil dat ze nog dit najaar met bevindingen komen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."