Premium Lock Van bultrug tot wisent: alle grote wilde beesten van Nederland

10 juli 2023Leestijd: 6 minuten
EEN WOLF OP DE VELUWE. FOTO: OTTO JELSMA/ANP

De biodiversiteit neemt af. Tegelijk duiken in Nederland steeds meer spectaculaire dieren op.

Nederland wordt voller met mensen en bouwwerken. Steeds vaker zijn er daardoor botsingen met dieren. Soms letterlijk, als een wolf een erf binnendringt of een das wordt aangereden, soms figuurlijk als de aanwezigheid van een beest het treinverkeer dwarsboomt. Een overzicht van recente ontmoetingen tussen mens en dier in Nederland.

Wild zwijn

Aantal Circa 10.000

Zwijnen waren in 1826 door al te voortvarende jachtpartijen uit Nederland verdwenen, maar prins Hendrik herintroduceerde ze op kroondomein Het Loo, vanwaar ze zich over de Veluwe verspreidden. In 2021 werd het aantal zwijnen op de Veluwe op 10.000 geschat, terwijl er met een aantal van 1.350 sprake zou zijn van een goede ­balans. Naast de Veluwe heeft ook Nationaal Park De Meinweg in Limburg een flinke populatie. Buiten die twee gebieden is de aanwezigheid van zwijnen niet gewenst en mogen ze door jagers met een vergunning worden ­afgeschoten. Mensen komen geregeld te dicht bij zwijnen in hun territorium. Zeker als een zeug biggen heeft, zal ze uiterst ­beschermend voor haar kroost ­optreden en niet schromen mensen of honden aan te vallen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw