Treedt Sigrid Kaag in voetsporen van Frans Timmermans?

01 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Eurocommissaris Timmermans stopt eind augustus en wordt lijsttrekker van PvdA/ GroenLinks. Foto: Olivier Hoslet/EPA/ANP

In Brussel zingt de naam Sigrid Kaag rond als kandidaat om Hoge Buitenlandvertegenwoordiger te worden na de Europese verkiezingen in juni 2024. Moet zij dan nu proberen om de vertrekkende Frans Timmermans het laatste jaar op te volgens als Commissaris, of beter van niet?

Het einde van de vijfjarige termijn van de Commissie-Von der Leyen nadert. Volgend jaar treedt na Europese verkiezingen een nieuwe club aan. Zittende Commissarissen wikken en wegen. Komen zij in 2024 weer bovendrijven? Het spel is ingewikkeld: schaken op nationaal én supranationaal niveau.

Drie Commissarissen blazen de aftocht

De afgelopen twee maanden bliezen al drie Commissarissen de aftocht. Begin juni ging de Bulgaarse Marija Gabriel (44, Innovatie) terug naar Sofia om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Eind juni schoof Denemarken Margrethe Vestager (55, Mededinging) naar voren om directeur te worden van de Europese Investeringsbank. En op 20 juli maakte Frans Timmermans (62, Green Deal) wereldkundig dat hij de combilijst van PvdA en GroenLinks aanvoert in november. Timmermans is als ‘uitvoerend vicevoorzitter’ de hoogste na Ursula von der Leyen.

Gabriel is weg. Vestager wacht af of haar benoeming voldoende Europese steun krijgt. Timmermans kan aanblijven als Commissaris tot zijn benoeming als lijsttrekker eind augustus. Met een salaris van ruim 3 ton per jaar is elke maand meegenomen. Wordt Timmermans straks fractievoorzitter, dan toucheert hij ongeveer de helft.

Demissionair kabinet mag nieuwe Commissaris voordragen

Het demissionaire kabinet mag een nieuwe Commissaris voordragen. Na mogelijke verschuivingen kan dat voor een andere portefeuille zijn dan die van Timmermans.In Brussel zingt de naam van Sigrid Kaag (61) rond. De D66-minister zou de kandidaat van de liberale Renew-fractie zijn om in 2024 Hoge Buitenlandvertegenwoordiger te worden.

Maar verhoogt nu een jaartje instappen Kaags kans op de baan van Josep Borrell straks? In Nederland is er half 2024 wellicht een nieuwe regering. Schuift die ook Kaag naar voren? En mocht Von der Leyen na 2024 blijven: zij stelt graag zelf haar team samen.