Europese Unie moet in 2030 klaar zijn voor uitbreiding

29 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Griekse premier Mitsotakis schudt hand van Commissievoorzitter Von der Leyen. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/ANP

Raadsvoorzitter Charles Michel heeft op 28 augustus gezegd dat de Europese Unie in 2030 klaar moet zijn voor uitbreiding met landen als Oekraïne, Moldavië, Servië en Albanië. Eerder in de maand organiseerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al een belangrijke bijeenkomst rond de eventuele uitbreiding.

Dat gebeurde in Griekenland. Premier Kyriakos Mitsotakis (55) van het christen-democratische Nea Dimokratia kan het namelijk goed vinden met partijgenoot Von der Leyen (64).

Von der Leyen en man te gast in zomerverblijf Mitsotakis op Kreta

Zo waren Von der Leyen en haar echtgenoot half augustus enkele dagen te gast in het zomerverblijf van Mitsotakis op Kreta. Het kwam haar meteen op kritiek te staan van Europees Parlementariër Sophie in ’t Veld (ex-D66), die vindt dat Von der Leyen zich voortaan moet terugtrekken uit discussies over zaken die met Griekenland te maken hebben.

In de week na de zomerse logeerpartij organiseerde Mitsotakis, met de zegen van Von der Leyen, in Athene een bijzonder diner. Precies 20 jaar na de eerste ‘westelijke Balkantop’, destijds in Thessaloniki, kwamen de leiders van de (potentiële) kandidaat-lidstaten van de EU en die van de EU-landen in de regio bijeen om een spiesje te prikken.

Albanese premier ontbrak ‘vanwege een eerder vastgestelde agenda’

Von der Leyen was er uiteraard bij, en zelfs Raadsvoorzitter Charles Michel mocht komen. Volodymyr Zelensky was er ook. Alleen de Albanese premier ontbrak ‘vanwege een eerder vastgestelde agenda’. Athene en Tirana hebben mot over de arrestatie van een Griekse expat in Zuid-Albanië, die daar door omkoping de burgemeestersverkiezing zou hebben gewonnen.

Iets meer actieve Brusselse bemoeienis met de westelijke Balkan kan geen kwaad. Zo hebben de Bulgaren gedoe met Noord-Macedonië, Servië met Kosovo (dat het niet eens erkent) en kunnen de islamitische Bos­niërs en de Bosnische Serviërs nog altijd niet door één deur. Moskou pookt alle vuurtjes keer op keer gretig op.

Charles Michel wil dat EU in 2030 klaar is voor toetreding

In oktober brengt de Commissie verslag uit over de onderhandelingen met de Balkanlanden. In december zullen de Europese leiders waarschijnlijk beslissen of zij de volledige toetredings­onderhandelingen zullen openen.

Charles Michel heeft nu dus ook een jaartal genoemd. Hij wil dat de landen die vaak al zo lang een wortel wordt voorgehouden een realistische horizon krijgen. De regeringsleiders gaan dit najaar in discussie over de uitbreiding. ‘Om geloofwaardig te zijn moeten we nu praten over de timing en het huiswerk,’ zei Michel maandag 28 augustus in een speech in Slovenië.