BBB is de meest begeerde bruid van Brussel

06 juli 2023Leestijd: 2 minuten
V.l.n.r. Johan van Utrecht, Caroline van der Plas en Alexander Hendriks. Foto: BBB.

Op een mooie zomerdag eind juni kwam de BoerBurgerBeweging naar Brussel. Niet per tractor, maar met de Thalys of de auto. De voormannen van BBB Europa kwamen kwartier maken.

BBB doet in juni 2024 mee met de Europese verkiezingen. In het Holland House, op minder dan een steenworp van het Europees Parlement, gaven Johan van Utrecht (36) en Alexander Hendriks (27) tijdens een borrel een presentatie over hun ideeën. Allebei het groene BBB-embleem en de Europese vlag op de revers.

BBB is niet bepaald eurosceptisch, bedenkingen zijn er wel

Eurosceptisch kun je de politieke nieuwkomers niet noemen, maar bedenkingen hebben ze wel. BBB wil een andere Europese Unie. De EU moet zo worden hervormd dat iedere Europeaan zichzelf gehoord en gezien voelt. Niet alleen een instituut dat ‘regelzuchtige ballast’ over de burgers uitstort.

De partij pleit voor hervormingen waardoor Europa weer recht doet aan haar kernwaarden. Dé kernwaarde van BBB is ‘Europees Noaberschap’: klaar staan voor elkaar, maar de buren ook de ruimte geven voor eigen keuzes. Daarbij hoort gepaste afstand tot de nationale soevereine sfeer van die buren. De partij gaat uit van het van het CDA bekende ‘subsidiariteitsbeginsel’: hogere overheden moeten niets doen wat lagere overheden kunnen afhandelen.

Bij welke Europese fractie sluit BBB zich straks aan?

Grote vraag in Brussel: bij welke Europese fractie sluit BBB zich straks aan? Van Utrecht vertelt dat drie fracties dingen naar de hand van BBB: de christendemocratische EVP (met CDA en CU), het liberale Renew (VVD, D66) en de hervormers van ECR (JA21, SGP).

Mét BBB blijft de EVP vrijwel zeker de grootste, terwijl Renew of ECR met BBB erbij nummer drie in grootte kan worden.