30 onder 30: aanstormende talenten om in de gaten te houden

27 juni 2023Leestijd: 16 minuten
30 onder 30 2023

Voor de tiende keer maakte EW een selectie van de meest beloftevolle jongeren onder de 30 jaar. Deze talenten zullen  de toekomst van Nederland mede vormgeven.

Ambitieuze politici, jonge ondernemers, getalenteerde wetenschappers en topsporters. Deze tiende editie van de jaarlijkse 30 onder 30 van EW staat wederom vol jong talent. De redactie heeft een zorgvuldige selectie gemaakt van de meest beloftevolle jongeren onder 30 jaar in de categorieën bestuur & politiek, sport, wetenschap en media.

Hoewel de expertises van de geselecteerde talenten uiteenlopen, hebben zij een paar ­dingen gemeen: ze durven risico’s te nemen, doen wat ze doen met veel passie, ambitie en doorzettingsvermogen, én: zij hebben al op jonge leeftijd een indrukwekkende prestatie geleverd.

De dertig talenten bieden een welkom tegengeluid bij alle negatieve nieuwsberichten over jongeren die kampen met slecht onderwijs, psychische klachten en een gebrek aan discipline.

Met hun succes kunnen deze talenten hun generatiegenoten inspireren en motiveren. De kandidaten waren, zonder uitzondering, bijzonder vereerd met hun uitverkiezing.

 

▲Rochelle Niemeijer (28)

Chief scientific officer en oprichter van Nostics

Opgegroeid in Den Haag

Studie Bachelor en master nanobiologie (TU Delft en Erasmus Universiteit)

Bijzonder omdat ze met Nostics nanotechnologie inzet om bacteriën te identificeren.

‘Door de uitbraak van COVID kwamen we op het idee om nanotechnologie in te zetten om virussen te detecteren. Zo is het bedrijf ontstaan, maar we richten ons nu hoofdzakelijk op bacteriën. Nostics ontwikkelt testen die binnen een kwartier bacteriën identificeren in urinesamples, zodat er betere en gerichtere keuzes voor behandeling kunnen worden gemaakt. De identificatie van bacteriën is of erg duur, of ze kost veel tijd. Nostics wil de diagnostiek verbeteren om zo ook de behandeling te verbeteren.’

De test zit nog in de ontwikkelingsfase, maar zou zomaar eens baanbrekend kunnen zijn. Tot nu toe haalde Nostics al 10 miljoen euro op, met investeringen en subsidies. De volgende investeringsronde is gericht op Amerika. ‘Het doel is om een toegankelijk product te maken, zodat het ook inzetbaar is op plekken op de wereld waar het hard nodig is.’

 

▲Alexander Hendriks (27)

Beleidsmedewerker BBB

Opgegroeid in Mijdrecht

Studie Internationaal recht (Vrije Universiteit Amsterdam)

Bijzonder omdat hij een naaste medewerker en vertrouweling is van BBB-partijleider Caro­line van der Plas.

‘Ik belandde per toeval bij de BoerBurgerBeweging. Het CDA stelde mij teleur als christen-democraat uit de katholieke hoek. Een lokale CDA- politicus tipte mij in 2021 over de vacature als medewerker bij de nieuwe Tweede Kamerfractie van BBB. De partij was toen nog een start-up. Het klikte meteen met Caroline. Ik heb journalistiek gestudeerd en zij heeft als journalist gewerkt. Allebei focussen we op het gebruik van begrijpelijke taal. Ministers gebruiken vaak deftige of moeilijke woorden om ondoorzichtig te zijn. Wij willen daar doorheen prikken.

‘Thuis lazen wij geen kranten, maar bespraken wel het nieuws. Het Jeugdjournaal wilde ik altijd kijken. In Mijdrecht zag ik de publieke voorzieningen verschralen. Buslijnen verdwenen, het politiekantoor is verplaatst. Zelfs mijn oude school is nu dicht. Deze zaken sloten niet vanzelf, het is het gevolg van politieke keuzes. Die zorgen ervoor dat veel mensen in Nederland nog wel de lasten van de staat ervaren, maar niet meer de lusten. Het is tijd voor herstel van dat sociale contract tussen burgers en overheid. Daar wil ik de politiek voor in, als die vraag komt.’

 

▲Britt Weerman (20)

Atleet

Opgegroeid in Assen

Studie Commerciële economie (Johan Cruyff Academy)

Bijzonder omdatze zilver won op het EK door 1,96 meter hoog te springen. Dat is tevens een Nederlands record.

‘Ik leerde op jonge leeftijd met tegenslag omgaan. Ik heb tot mijn dertiende geturnd, maar door een elleboogblessure moest ik noodgedwongen stoppen. Ik besteedde 13 uur per week aan de sport. Toen viel dat opeens weg. Ik zocht een sport die ik nog wel kon beoefenen: atletiek. Ik hoop ooit over de magische grens van 2 meter te springen, maar op korte termijn hoop ik de olympische limiet te van 1,97 m te halen.’

 

▲Oumaima Hajri (25)

Onderzoeker ethisch gebruik kunstmatige intelligentie (AI), Hogeschool Rotterdam

Opgegroeid in Enschede

Studie Politicologie, internationale betrekkingen (VU Amsterdam), data science and society (Universiteit van Tilburg), AI ethics and society (University of Cambridge)

Bijzonder omdat zij zich inzet voor bewustwording van de maatschappelijke impact van AI en het voorkomen van racisme en discriminatie bij het gebruik ervan.

‘Gemarginaliseerde groepen zijn structureel achtergesteld in de samenleving. We moeten ervoor zorgen dat technologieën zoals AI dit niet versterken. Vandaar dat ik een alliantie heb opgezet om een open brief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken te sturen. Hierin vragen we de ontwikkeling van AI in militaire situaties te stoppen, tot duidelijk is hoe mensenrechten worden gewaarborgd. Ik wil opkomen voor minderheden en aan de tafel zitten waar besluiten over AI-gebruik worden genomen.’

 

▲Lisa van Dord (28)

Advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek

Opgegroeid in Rotterdam

Studie Internationale betrekkingen, summa cum laude (Amsterdam University College), bachelor rechtsgeleerdheid (Universiteit van Amsterdam), internationaal strafrecht, cum laude (Columbia University NY en Universiteit van Amsterdam)

Bijzonder omdat zij aan toonaangevende internationale zaken werkt voor het grootste advocatenkantoor van Nederland.

‘Ik werk voornamelijk aan internationale arbitrages: zaken waar vaak grote (geopolitieke) belangen een rol spelen. Zo sta ik momenteel een Oekraïense investeerder bij die een schadevergoeding eist van Rusland wegens onteigening van eigendommen bij de inval en bezetting van de Krim. Bij dat soort zaken komen mijn interesses samen. Daarnaast doe ik ook geregeld pro- bono-zaken en werk ik aan een project om de samenwerking tussen de sociale en commerciële advocatuur te versterken.’

 

▲Antoon (Valentijn Verkerk) (21)

Zanger, rapper en producer

Opgegroeid in Midwoud

Studie Artiest popmuziek (Herman Brood Academie)

Bijzonder omdat hij in korte tijd uitgroeide tot één van de grootste artiesten van Nederland. Met nummers als ‘Hyperventilatie’ en ‘Leuk’ scoorde hij megahits. Stond in 2022 twee keer in een uitverkocht Ziggo Dome en was in dat jaar de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify.

 

▲Pien Meulensteen (25)

Voetbalcommentator bij de British Broadcasting Corporation (BBC)

Opgegroeidin Manchester, Verenigd Koninkrijk

Studie Journalistiek (University of Salford)

Bijzonder omdatzij voor de Britse omroep commentaar gaf bij het WK voetbal in Qatar.

Met de groeiende aandacht voor vrouwenvoetbal weten ook buiten de lijnen van het veld vrouwen een plekje te veroveren, onder wie de jonge Pien Meulensteen. Ze gaf vorig jaar voor de BBC commentaar bij het WK voetbal in Qatar. Ook bij de finale van de Champions League voor vrouwen in Eindhoven was Meulensteen op de Britse omroep te horen. De Brits-Nederlandse groeide op in Manchester. Daar was haar vader assistent bij het Manchester United van succescoach Alex Ferguson. Meulensteen studeerde audiovisuele journalistiek en kreeg na een stage een baan aangeboden bij de BBC. Daar is ze te horen bij Premier ­League-wedstrijden.

 

▲Niels Drost (27)

Onderzoeker bij Clingendael

Opgegroeid in Rhenen

Studie Internationale betrekkingen in historisch perspectief (Utrecht Universiteit)

Bijzonder omdat hij een veelgevraagd duider is op het gebied van de Russische invasie in Oekraïne.

‘Na mijn eerste bezoek aan Sint-Petersburg raakte ik gefascineerd door het land, en besloot ik mij er verder in te verdiepen. Voor mijn scriptie las ik vijfhonderd speeches van Vladimir Poetin, en ontdekte dat hij de Russische geschiedenis steeds radicaler ging gebruiken als wapen. Mijn scriptie, Tsar Struck, verscheen één dag voor het uitbreken van de oorlog. Die dag zal ik nooit vergeten. Ik werkte toen al bij Clingendael en ik hoop daar nog jaren te werken. Ik vind het prachtig om in een internationale omgeving te werken, en met mijn werk bij te dragen aan beter beleid.’

 

▲Harmen Krul (29)

Tweede Kamerlid (CDA) en marineofficier

Opgegroeid in Den Helder

Studie Koninklijke Marine

Bijzonder omdat hij de jongere generatie vertegenwoordigt in de politiek.

Krul is luitenant-ter-zee bij de Koninklijke Marine. Zijn gevoel voor politiek werd opgemerkt op een partijbijeenkomst in 2017 door CDA-kopstuk Raymond Knops: ‘Jij moet de politiek in.’ En inderdaad, met Krul als lijsttrekker in Den Helder groeide het CDA in 2018. Bijzonder toeval: het was de zetel van diezelfde Knops die Krul afgelopen februari mocht innemen in de Tweede Kamer. Wat hoopt ‘dé jongerenkandidaat’ – zoals zijn partij hem in de verkiezingen presenteerde – voor zijn generatie te bereiken in de Kamer? Harmen Krul: ‘Om samen te leven, moet je elkaar kunnen bereiken. Voor veel jonge mensen is een auto niet vanzelfsprekend, en in veel regio’s is het ov niet voldoende. Dus moet er worden geïnvesteerd in heel Nederland.’

Wat brengt een marine-officier mee in de politiek? ‘Als militair ervaar je hoe het is om onderdeel te zijn van iets groters dan jezelf. Hoe belangrijk het is om op te komen voor mensen, juíst op het moment dat ze dat zelf niet kunnen. Dat soort waardevolle lessen neem ik mee in mijn dagelijks leven, en dus ook mijn Kamerwerk.’

 

▲Yasmin Ait Abderrahman (23)

Voorzitter FNV Young & United

Opgegroeid in Nijkerk

Studie Lerarenopleiding Nederlands (Hogeschool Utrecht)

Bijzonder omdatzij als voorzitter van de jongerenvakbond de sociaal-economische stem van jongeren is.

‘Tijdens de coronacrisis konden veel jongeren geen aanspraak maken op de steunmaatregelen. Bijvoorbeeld omdat ze werkten als schijnzelfstandige. Voor hen kwam FNV Young & United op. Zo zat ik namens jongeren aan tafel bij onderhandelingen met de werkgever. Later werd ik voorzitter. Ik was al vroeg met politiek bezig. In groep 6 gaven klasgenootjes spreekbeurten over cavia’s, ik besprak een artikel over Jan ­Peter Balkenende.’

‘We zijn zo sterk als de zwakste schakel. Daarom hebben alle jongeren een sterke basis nodig. Zij hebben te maken met scheve pensioenverdeling, de klimaatcrisis, vermogensongelijkheid en een flexibele arbeidsmarkt. Dat moeten wij fiksen. In Nederland doen wij altijd alsof wij een meritocratie zijn. Dat is een fabel. Wie ouders heeft die makkelijk voor jou als kind opkomen, heeft daar voordeel van. Dat zag ik als docent Nederlands. Als een leerling om uitstel van een proefwerk vraagt, krijgt die dat eerder als ouders meehelpen bij het verzoek. Daar begint ongelijkheid.’

 

▲Britt van Veggel (28)

Promovenda aan de Universiteit van Amsterdam

Opgegroeid in Maastricht

Studie Wiskunde (bachelor aan de Radboud Universiteit, master aan de TU Delft)

Bijzonder omdat zij, vanuit het instituut ‘Analytics for a better world’, ngo’s helpt meer impact te hebben door data-analyse-technieken toe te passen.

‘Veel technieken, zoals optimalisatie en AI, worden voornamelijk door bedrijven gebruikt om meer winst te maken. Wij helpen ngo’s deze technieken te gebruiken om mensen te helpen. Zo werk ik samen met het Rode Kruis om in Sudan locaties te vinden om waterputten te bouwen waarvan de meeste mensen profijt hebben.’

 

▲Merel Ek (29)

Politiek verslaggever Hart van Nederland

Opgegroeid in Hoogeveen

Studie Politicologie (bachelor aan de Universiteit Leiden) en media, culture and society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (master)

Bijzonder omdat ze zich aan het Binnenhof heeft ontwikkeld tot luis in de pels van de politiek. Staat bekend om haar scherpe vragen aan premier Mark Rutte. Schuift geregeld aan bij de populaire talkshow Vandaag Inside om de Haagse werkelijkheid te duiden.

‘Problemen die Nederlanders raken, mag ik naar Den Haag brengen. Dankbaar werk, want niet iedereen heeft het voorrecht om elke dag tegenover mensen te staan die de belangrijke beslissingen nemen.

‘Wel denk ik vaak: geef nou eens gewoon antwoord! Je zit hier toch voor de mensen in het land? Veel politici hebben de neiging om uit electorale overwegingen ergens omheen te draaien of te wachten met duidelijkheid bieden over iets waarvan zij al lang op de hoogte zijn. In de vragen die ik stel, zit verontwaardiging over zulke politieke mores. Misschien herkennen kijkers zich daar wel in.’

 

▲Julian Bushoff (26)

Tweede Kamerlid (PvdA)

Opgegroeid in Groningen

Studie Economie en internationale betrekkingen

Bijzonder omdat hij een bevlogen ‘stadjer’ in de Haagse politiek is.

Hij kwam in november in de Tweede Kamer op de zetel van Khadija Arib. Deze ‘stadjer’ viel op als een van de jongste fractievoorzitters ooit in de gemeenteraad van Groningen. Hij is bevlogen en sociaal betrokken, met twee moeders die beiden in de gehandicaptenzorg werkten en een grootvader (die hij nooit heeft gekend) die PvdA-burgemeester was.

Zijn missie in Den Haag? ‘Strijden voor bestaanszekerheid voor iedereen. Ik wil opkomen en concrete resultaten behalen voor de arbeiders van de 21ste eeuw.’

 

▲Femke Kok (22)

Schaatser

Opgegroeid in Nij Beets

Studie Bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen), niet afgemaakt

Bijzonder omdatze de eerste Nederlandse vrouw is die goud won op de 500 meter op de WK afstanden.

Dat Femke Kok talent heeft, is inmiddels wel duidelijk. Ze veroverde onder meer driemaal goud op het WK voor junioren in Italië en vijf keer tijdens het WK junioren in Polen. Ook was het eerste seizoen van Kok bij de senioren verbazingwekkend succesvol. Met vier keer goud op de 500 meter bij vier wereldbekerwedstrijden achtereen – waaronder het eerste Nederlandse wereldbekergoud op de 500 meter sinds 2011 – werd haar status als grote belofte ingelost. ‘Niemand verwachtte heel veel van me, dus ik ging er vrij onbevangen in.’

In de jaren daarna wisselden succes en teleurstelling elkaar af. Vooral de zesde plek na een ongelukkige rit op de Olympische Spelen in Peking viel tegen. Dit jaar revancheerde Kok zich met een wereldtitel voor eigen publiek in ‘haar’ Thialf op de 500 meter tijdens de WK afstanden. ‘Na de laatste twee seizoenen was het voor veel mensen misschien een verrassing, maar ik heb er zelf altijd in geloofd. Super mooi dus dat het is gelukt.’

 

▲‘Kwebbelkop’ (Jordi van den Bussche) (28)

YouTuber

Opgegroeid in Amsterdam

Studie Vwo

Bijzonder omdat hij bijna 15 miljoen volgers heeft op YouTube, waar hij gamingvideo’s plaatst die miljarden keren zijn bekeken. Ontwikkelt ook zijn eigen videogames. Quote nam hem vorig jaar voor het eerst op in de Top-100 jonge selfmade miljonairs. Het maandblad schatte het vermogen van ‘Kwebbelkop’ op 14 miljoen euro.

 

▲Sarah Neutkens (24)

Schrijver en kunstenares

Opgegroeid in Vessem

Studie Kunstgeschiedenis

Bijzonder omdatzij een artistiek multitalent is. Haar ge­lauwerde debuutroman Een blote man beminnen (2022) werd gevolgd door Tusseninmens (2023), een pamflet over de modewereld, die zij als ­model goed kent. Alsof het niets is, componeert Neutkens klassieke muziek op hoog niveau. Op haar albums speelt ze zelf piano. Nu werkt zij aan een toneelstuk en aan een dichtbundel.

 

▲Tallon Griekspoor (27)

Tennisser

Opgegroeid in Nieuw-Vennep

Studie Vmbo

Bijzonder omdat hij dit jaar twee ATP-toernooien won. Griekspoor is pas de twaalfde Nederlander met een titel op het hoogste niveau. Hij staat sinds midden juni in de ­top-30 van de wereldranglijst. Baarde in 2021 opzien door aaneengesloten acht kleinere toernooien te winnen: een ­record. Verloor na 29 ­over­winningen op rij van de nummer 1 van de wereld: ­Novak Djokovic.

 

▲Bram Krikke (28)

Radio-dj bij Qmusic en online content creator

Opgegroeid in Weesp

Studie Journalistiek

Bijzonder omdat hij in korte tijd veel succes heeft weten te behalen in de Nederlandse mediawereld. Met zijn kenmerkende humor en stijl heeft hij een grote schare fans verzameld. Krikke begon zijn carrière bij SLAM! FM, waar hij snel opviel door zijn droge manier van presenteren. Hij creëerde zijn eigen online ­persona en maakte naam met hilarische interviews en sketches.

 

▲Robin Verstraten (26)

Promovendus aan de Universiteit Utrecht

Opgegroeid in Bilthoven

Studie Zowel een bachelor wiskunde als natuurkunde en de masters wiskunde en theoretische natuurkunde

Bijzonder omdat hij aanvankelijk naar het vmbo moest, maar uiteindelijk opklom naar de universiteit. Zijn masterthesis was volgens de Universiteit Utrecht de beste van 2021 en werd geprezen door Nobelprijswinnaar Frank Wilczek.

Verstraten beschrijft in zijn masterscriptie een nieuwe staat van het time glass. ‘Dat is een heel gek materiaal. Stel je voor dat je een ijsblokje op tafel legt. Dat smelt natuurlijk, ofwel: het gaat van vast naar vloeibaar. Maar dit materiaal wordt, onder de juiste omstandigheden, eerst vloeibaar, maar vervolgens weer vast, en dan weer vloeibaar, enzovoorts.’ De technieken die Verstraten ontwikkelde voor zijn scriptie gebruikt hij nu in zijn PhD-onderzoek naar magnetisme. ‘Daarna wil ik als postdoctoraal onderzoeker aan de slag bij een hoog aangeschreven universiteit, zoals MIT of Oxford.’

 

▲Pravesh Gadjradj (29)

Arts en postdoctoraal onderzoeker in neurochirurgie aan Weill Cornell Medicine, New York, en de afdeling pijngeneeskunde aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Opgegroeid in Rotterdam

Studie Bachelor en master geneeskunde en een master epidemiologie

Bijzonder omdathij met zijn onderzoek naar de endoscopische behandelingen van hernia’s ervoor heeft gezorgd dat zulke operaties nu zijn opgenomen in het basispakket.

In het tweede jaar van zijn bachelor zette Gadjradj een onderzoek op om de voordelen van een alternatieve herniaoperatie – de endoscopische herniaoperatie – te onderzoeken. Patiënten en artsen hadden al lang voor deze operatiemethode gelobbyd, maar de overheid wilde zo’n operatie tot dan toe niet vergoeden.

‘Uit mijn onderzoek kwamen eigenlijk nog meer voordelen naar voren dan verwacht. De opname is korter en patiënten herstellen sneller en kunnen eerder aan het werk, waardoor de operatie uiteindelijk goedkoper is. En doordat bij endoscopische ­behandelingen een veel kleinere snee in de rug wordt gemaakt is de operatie minder ingrijpend.’

Op basis van zijn onderzoek werd in 2021 besloten om de endoscopische herniaoperatie op te nemen in het basispakket. Gadjradj werkt als postdoctoraal onderzoeker in Nederland en de Verenigde Staten. Hij gaat binnenkort weer aan de slag als arts.

 

▲Xavi Simons (20)

Voetballer bij PSV

Opgegroeid in Alicante, Spanje

Studie Jeugdopleiding FC Barcelona en Paris Saint-Germain

Bijzonder omdat hij op 20-jarige leeftijd (gedeeld) topscorer is geworden van de Eredivisie.

Xavi Simons kwam in 2010 in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Daar won hij viermaal de titel van beste jeugdspeler. Na een kort verblijf bij Paris Saint-Germain tekende Simons in de zomer van 2022 bij PSV.

In Eindhoven groeide Simons uit tot een beslissende speler. Simons was goed voor 19 treffers en stelde met een late goal in de laatste wedstrijd van het seizoen de tweede plaats in de Eredivisie veilig voor zijn club PSV.

 

▲Frank van Leeuwen (27)

Presentator en politiek verslaggever bij WNL

Opgegroeid in Budel-Schoot

Studie Bestuurskunde en public governance (Tilburg University)

Bijzonder omdat hij een frisse presentator is met politiek gevoel.

Hij is nog stagiair bij een ministerie als WNL-baas Bert Huisjes hem scout voor diens politieke redactie. Een ‘geweldig aanbod’ voor de 22-jarige Frank, die daarvoor zijn zetel opgeeft in de gemeenteraad van Cranendonck: ‘Als politiek redacteur wilde ik het zo zuiver mogelijk houden.’ Met pijn in het hart, want ‘ik ben trots op mijn Brabantse afkomst en zet me graag in voor de regio’.

Nu draait hij al vijf jaar mee in Hilversum, waarvan het laatste ook op de voorgrond: als nieuwspresentator in de ontbijtshow Goedemorgen Nederland. ‘Heel uitdagend. Het nieuws kies ik zelf, afgestemd op onze studiogasten, en ik schrijf mijn eigen teksten.’

Een kolfje naar zijn hand, vertelt hij: ‘Ik vind het mooi om zware thema’s duidelijk te maken voor de kijker, omlijst met luchtig nieuws. Het werkritme is wel slopend: om 3 uur opstaan, om 4.30 uur in Hilversum zijn. Gelukkig is mijn vriend ook redacteur bij WNL, dus thuis is er veel begrip. Ik kan nog jaren door!’

 

▲Sabine Straathof (26)

Promovenda aan de Rijksuniversiteit ­Groningen

Opgegroeid in Eindhoven

Studie Biomedische wetenschappen ­(Universiteit van Amsterdam) Bijzonder omdat zij stage liep bij de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Frances Arnold, ze cum laude afstudeerde en de Pfizer Prijs voor Life Sciences 2021 won met haar onderzoek naar het ontwerpen van een biologisch meetinstrument.

‘Het werk dat ik nu doe als promovenda in de biotechnologie is heel fundamenteel, maar wordt ook rechtstreeks vertaald naar producten met grote potentie voor de me­dische wereld. Zo houd ik me bezig met ­onderzoek naar nieuwe technieken waarmee we bijvoorbeeld tumoren kunnen ­identificeren op basis van het eiwitprofiel. Het sleutelen aan eiwitten en zien wat er ­gebeurt, vind ik heel interessant en het ­motiveert me ontzettend om daarmee bezig te mogen zijn.’

 

▲Joanne van Lieshout (20)

Judoka

Opgegroeid in Lierop

Studie Sportkunde HAN University of Applied Sciences

Bijzonder omdat ze in 2022 door NOC*NSF werd gekroond tot talent van het jaar. Van Lieshout verhuisde op haar zestiende al naar Papendal om met de nationale selectie te trainen en won twee jaar achter elkaar het WK voor junioren als eerste Nederlandse judoka ooit.

Dit jaar won Van Lieshout bij de senioren een bronzen plak in Abu Dhabi en werd ze kampioen op de grand prix in Portugal. Ze staat dertiende op de wereldranglijst in haar gewichtsklasse (onder de 63 kilo).

 

▲Anne-Lise Olsthoorn (29)

Politiek assistent van Jan Paternotte (D66)

Opgegroeid in Spijkenisse

Studie Politicologie (Universiteit Leiden)

Bijzonder omdat zij een sleutelpositie heeft binnen coalitiepartij D66. ‘Tijdens mijn studie wilde ik niet aan de zijlijn staan. Bij D66 vond ik de raakvlakken met mijn idealen zoals op constructieve wijze streven naar vooruitgang. Met fractievoorzitter Jan Paternotte heb ik een heel goede klik, wij zijn allebei echt politieke junkies.’

 

▲Remona van der Zon (28)

Director sustainable strategy bij KLM

Opgegroeid in Hoofddorp

Studie Bachelor communicatiewetenschappen (Universiteit van Amsterdam) en master sustainable development (Universiteit Utrecht)

Bijzonder omdat zij verantwoordelijk is voor een duurzamere toekomst van KLM.

‘In 2017 deed ik mijn thesis voor de master sustainable development over de sociale effecten en de milieueffecten van een bebossingsproject in Panama, in opdracht van KLM. Ik heb KLM geadviseerd in dat project te investeren, en dat doet ze nog steeds. Vervolgens ben ik bij KLM blijven werken. Vorig jaar kreeg ik deze nieuwe, uitdagende functie.

‘De luchtvaartsector heeft een grote impact op het milieu. Ik wil graag mijn kennis en kunde daar inzetten waar het heel hard nodig is. Daarnaast heb ik een grote passie voor reizen. Dus die twee dingen verenigen zich perfect in mijn functie. Samen met mijn team betrek ik collega’s, klanten en de luchtvaartindustrie bij de duurzamere koers. We stellen ambities, helpen die toe te passen in het hele bedrijf en werken aan concrete projecten om de klimaatimpact van KLM te verminderen.’

 

▲Stef van Vugt (26)

Dj en CEO van Fruits Music

Opgegroeid in Oosterhout

Studie Danceproducer (Herman Brood Academie)

Bijzonder omdathij oprichter is van het recordlabel Fruits Music, waarmee hij zeer succesvolle afspeellijsten maakt met daarin diverse soorten muziek, geproduceerd door artiesten wereldwijd. De muziek van Fruits Music werd al tientallen miljarden keren gestreamd. Het is een groot succes. Het bedrijf is 30 miljoen euro waard, laat Van Vugt weten aan het tijdschrift Quote.

 

▲Dilara Bilgiç (20)

Schrijver en publicist

Opgegroeid in Soest

Studie Psychologie (Vrije Universiteit Amsterdam)

Bijzonder omdat de jonge schrijver na het verschijnen van haar eerste boek over de democratie in Nederland, in het Torentje in gesprek ging met premier Mark Rutte. In De Black Box Democratie analyseert de 20-jarige van Koerdisch-Turkse komaf het tanende vertrouwen in de politiek en stelt zij oplossingen voor om dat tegen te gaan. Bilgiç bracht in 2022 haar tweede boek uit, De gelabelde. Ze beschrijft op bevlogen wijze haar worsteling met labels die zij krijgt opgeplakt én die zij zelf op anderen plakt.

 

▲Thymen Arensman (23)

Wielrenner

Opgegroeid in Deil

Studie Geschiedenis (UU), niet afgemaakt

Bijzonder omdathij op 22-jarige leeftijd een bergetappe won in de Ronde van Spanje. Behaalde top-10-klasseringen in de Ronde van Italië (2023) en Spanje (2022). De 1,92 meter lange renner vergelijkt zichzelf met Chris Froome en Tom Dumoulin: goede en bovengemiddeld lange tijdrijders. Hoopt zelf ooit ook een grote ronde te winnen.

 

▲Juliëtte van Gilse (28)

VVD-Statenlid in Utrecht

Opgegroeid in Hilversum

Studie Planologie en rechten (Universiteit Utrecht)

Bijzonder omdat zij een jonge, bevlogen liberaal is.

Op haar achttiende werd de JOVD’er meteen lid van de VVD. Politiek gevoel kreeg ze van huis mee: vader Joost is Statenlid in Noord-Holland (VVD): ‘Vroeger schaamde ik me dat ik politiek actief was, ik was bang dat het leek of ik mijn vader nadeed. Maar nu vind ik het juist geweldig om dit samen met hem te beleven.’

Van Gilse werkt bijna drie jaar als adviseur voor consultancybureau Berenschot. ‘Het is een pittige combinatie, maar ik krijg er ook veel energie van. Ik specialiseer me er onder meer in vergunningverlening, toezicht en handhaving. Als milieucriminaliteit harder wordt aangepakt, dan krijgen bedrijven en industrieën die wel goed bezig zijn de kans.

‘Als Statenlid zet ik me in voor toegankelijke natuurgebieden waar iedereen veilig kan zwemmen en wandelen.’ Als student was Van Gilse vrijwilliger voor Veilig Verkeer Nederland. Voor de JOVD is zij actief als landelijk vertrouwenspersoon. ‘Het thema veiligheid komt overal in mijn werk terug.’