Premium Lock Wat BBB in de provincies binnenhaalt

29 juni 2023Leestijd: 4 minuten
Presentatie van het coalitieakkoord in Gelderland. Foto: ANP

De BoerBurgerBeweging (BBB) veroverde Nederland bij de verkiezingen van Provinciale Staten. Het kost de partij moeite die winst te verzilveren. De coalitievorming is een stroperig proces dat langer duurt dan in 2019.

Een ongekende overwinning behaalde de BoerBurgerBeweging op 15 maart 2023. De politieke partij, bekend als éénpitterfractie in de Tweede Kamer onder leiding van Caroline van der Plas, werd plots de grootste partij in alle Provinciale Staten. Het was een coup die nooit eerder was vertoond in de politieke geschiedenis. In de provincies waar zij coalities vormt, toont BBB dat zij meer is dan een boerenpartij.

Na de winst op 15 maart nam de partij overal het voortouw om het provinciebestuur (college van Gedeputeerde Staten) te vormen. BBB moest bondgenoten zoeken. Door de versplintering van het politieke landschap moest BBB vrijwel overal ten minste drie partners zoeken.

Lees ook: Het geheim achter het succes van BBB

Coalitievorming is stroperig proces dat langer duurt dan in 2019

De partij ging voortvarend van start met de aanstelling van verkenners en vervolgens informateurs om de colleges te vormen. Toch kan 108 dagen na de stembusgang worden vastgesteld dat het een uiterst stroperig proces is. Slechts in vijf provincies zijn akkoorden gesloten. Ter vergelijking: in 2019 was in elf van de twaalf provincies al binnen negentig dagen een college gevormd.

BBB gaat in Gelderland, Limburg, Flevoland, Zeeland en Zuid-Holland het dagelijks bestuur vormen. In andere provincies is nog geen akkoord gesloten. Het is vrijwel zeker dat BBB in Utrecht en Noord-Brabant buiten het college valt. GroenLinks heeft in Utrecht de teugels overgenomen. In Brabant sloot BBB een akkoord om vervolgens terug te komen op de gemaakte afspraken. Die zouden de Brabantse boeren te veel schaden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw