Premium Lock Natuurherstelwet: Belgische premier ruziet met Frans Timmermans

02 juni 2023Leestijd: 3 minuten
DE BELGISCHE PREMIER ALEXANDER DE CROO (RECHTS) ZOEKT STEUN BIJ ZIJN COLLEGA MARK RUTTE. FOTO: ERIC LALMAND/BELGA PHOTO

Alexander De Croo gaat vol in verweer tegen de Brusselse natuurherstelwet. De Belgische pemier wendt zich, over het hoofd van verantwoordelijk commissaris Frans Timmermans, tot diens chef Ursula von der Leyen. Hij hoopt op steun van onder meer Nederland.

De nieuwe Europese natuurherstelwet botst op hevig verzet. Nadat de Franse president Emmanuel Macron op 11 mei verzocht tot het indrukken van de pauzeknop voor nieuwe Europese klimaatplannen, riep ook de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) al op om ‘de kar niet te overladen’.

Met de natuurherstelwet wil de Europese Commissie de biodiversiteit meer ruimte geven. Tegen 2030 moet minstens 20 procent van alle land- en zee-oppervlakte in de Europese Unie zijn hersteld, en tegen 2050 alle ecosystemen die in moeilijkheden verkeren. Tegenstanders vrezen, niet geheel ten onrechte, dat actiegroepen met de wet in de hand alles zullen ‘stilleggen’. Niet alleen woningbouw, maar ook projecten die moeten bijdragen aan de CO2-reductie, zijn dan van de baan.

‘Meneer Timmermans in zijn Europese bubbel’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw