Premium Lock Zes weken voor de verkiezingen: de stand van de polarisatie

02 februari 2023Leestijd: 8 minuten
Kamervoorzitter Vera Bergkamp spelt Gert-Jan Segers lintje op. Hij zat ruim tien jaar in de Kamer. Foto: Bart Maat/ANP

Zes weken voor de verkiezingen: de stand van de polarisatie. Het midden zit in de tang. De prijs van electorale schommelingen met continu beleid.

Bezorgde gezichten op de receptie van Gert-Jan Segers in de Tweede Kamer. Hij had zijn vertrek maandenlang verborgen gehouden om het leiderschap van de ChristenUnie zonder gedoe te kunnen overdragen aan fractiegenoot Mirjam Bikker (40). Alles in goede partijharmonie. Partij- en niet-partijgenoten kwamen Segers de hand schudden en naar zijn afscheidsspeech luisteren.

‘Wat zijn wij hier eigenlijk aan het doen?’ zei Segers (53). Je voelde al aankomen dat het over de kwetsbare democratie zou gaan. Hij haalde The English Patient erbij, een met Oscars overladen film uit 1996 over een in zonde levende Hongaarse graaf en zijn Britse vriendin in Egypte rond 1942. Tijdens een tocht door de woestijn raakt zij gewond. Hij moet haar achterlaten in een grot om hulp te halen. Hij steekt nog een kaarsje aan en vertrekt. Hij doet zijn uiterste best om lopend Caïro te bereiken en allerlei hindernissen te overwinnen. Eindelijk keert hij terug in de donkere grot. Zijn geliefde is in eenzaamheid overleden. Hij had beter geen hulp kunnen halen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘We zijn heel druk met papier schuiven en taskforces opzetten. We willen de mensen zo graag helpen,’ stelde Segers. Wat gaat er dan mis?

‘Uiteindelijk willen mensen dat ze gehoord en getroost worden. Ze willen politici die dichtbij zijn.’ Aan dat verlangen voldoen ze niet. In hun goedbedoelde beleidsdrift laten ze hun kiezers achter in een grot met een weldra dovend kaarsje. ‘Te veel vóór de mensen, te weinig bij de mensen,’ zei Segers.

Van links tot rechts snakken politici naar voeling met hun kiezers

Moedeloosheid maakte zich meester van de aanwezigen. Van links tot rechts snakken politici naar voeling met hun kiezers. Nooit eerder werden zoveel peilingen, kiezersonderzoeken en focusgroepen gehouden, maar geen politicus raakt nog de goede snaar, behalve misschien eenlingen als Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB).

Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. Foto: Bart Maat/ANP

Over zes weken zijn de Statenverkiezingen en het ziet ernaar uit dat VVD, D66 en CDA een pak slaag krijgen. In mei kiezen de nieuwe Statenleden de Eerste Kamer en dan is het kabinet nog verder van huis. De coalitie komt daar nu zes zetels tekort voor een meerderheid, en dat gat wordt groter. Premier Mark Rutte (VVD) moet dan nog vaker bij PvdA/GroenLinks aankloppen. Dat bezorgt de VVD-achterban buikpijn. Of steun zoeken bij JA21. Maar dat wil D66 niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.