Hoe de Tweede Kamer op Oekraïne-inval reageert

26 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Tweede Kamer debatteert over situatie in Oekra•ïne. Foto: ANP

Nagenoeg alle Tweede Kamerleden veroordelen de Russische inval van Oekraïne. Maar er zijn verschillen in hoe de partijen willen handelen. Het kabinet gaat Oekraïne nu 200 luchtdoelraketten leveren. Onder meer de VVD steunt wapenleveranties, terwijl FVD het Westen de schuld geeft van de inval, schrijft Jelte Wiersma. Een overzicht van de standpunten.

VVD: bij monde van Tweede Kamerlid Ruben Berkelmans laat de grootste partij weten meer troepen naar NAVO-landen in Midden- en Oost-Europa te willen sturen. Ook vindt de VVD de verhoogde investeringen in de strijdkrachten zoals in het Regeerakkoord van Rutte IV is overeengekomen onvoldoende en vraagt om meer. Daarnaast wil de partij zware sancties in EU-verband. Ook wil de VVD structurele militaire en financiële steun voor Oekraïne.

Poetin

 

Lees ook de blog van Afshin Ellian: Poetin volgt hetzelfde scenario als nazi-Duitsland in 1938

D66: van de tweede grootste partij zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat ‘het zwaarst mogelijke sanctiepakket’ tegen Rusland moet worden ingesteld.

PVV: volgens PVV-fractievoorzitter Geert Wilders heeft het Westen ‘enorm geblunderd door een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne niet uit te sluiten’. Desondanks zegt hij dat voor de Russische inval ‘geen excuus is te vinden’. Hij noemt de inval ‘een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit’.

CDA: Agnes Mulder, Tweede Kamerlid, noemt de Russische inval ‘onverantwoord en onacceptabel’. Mulder was het die samen met Kamerlid Berkelmans (VVD) voor de inval een – aangenomen – motie indiende om wapens vanuit Nederland naar Oekraïne te sturen.

PvdA: de inval is volgens Tweede Kamerlid Kati Piri ‘een ongekende daad van agressie’. Poetin is volgens de PvdA een dictator en de partij riep meteen op om Rusland de zwaarst mogelijke sancties op te leggen, waaronder het land uit betalingssysteem SWIFT zetten. Dat laatste standpunt heeft Rutte IV na enige aarzeling overgenomen.

GroenLinks: Tweede Kamerlid en partijleider Jesse Klaver pleit ook voor de zwaarst mogelijke sancties in EU-verband. Ook als dit gaat ten koste van eigen economische belangen. ‘Hier staat iets groters op het spel,’ zegt Klaver.

ChristenUnie: Tweede Kamerlid Don Ceder wil Rusland ‘isoleren op alle mogelijke manieren’.

FVD: Tweede Kamerlid en partijleider Thierry Baudet vindt dat ‘het Westen dit heeft veroorzaakt en dat Rusland maar al te voorspelbaar’ reageert . Hij vraagt zich af of het Nederlandse NAVO-lidmaatschap ‘nog wel van deze tijd is’.

SGP: Kees van der Staaij wil ‘eensgezind en zo krachtig mogelijk grenzen stellen aan de agressie van Poetin’.

JA21: Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid, zegt dat de Russische invasie in Oekraïne ‘een schandalige schending van het internationaal recht’ is en wil meer sancties.

DENK: Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid, wil een fermere aanpak en vond al voor de inval dat het Westen Oekraïne in de steek liet.

BVNL: Partijleider Wybren van Haga veroordeelt de inval maar wil geen sancties. ‘Als een diplomatieke oplossing niet mogelijk is, is het gewoon een oorlog tussen twee andere landen en laten we daar in godsnaam ver weg van blijven’.

BBB: De partij noemt de aanval op Oekraïne een ‘kneiterharde dreun’ voor het internationale recht, soevereiniteit en vrijheid.  Volgens de partij zal duidelijk worden dat voedselzekerheid de komende maanden van cruciaal belang blijken.

BIJ1: Tweede Kamerlid Silvana Simons roept op ‘solidair te zijn met burgers die huis en haard moeten verlaten’. Volgens haar zijn ‘oorlogszuchtige dictators, de wapenindustrie en onverschilligheid ten aanzien van hun leven’ daarvoor verantwoordelijk.