Mishandeling

Kritiek op ‘wegkijken’ na lhbti-geweld op Amstelveense Frédérique

28 juli 2021

De 14-jarige Frédérique werd maandag in haar woonplaats Amstelveen ernstig mishandeld omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is. Sindsdien is haar vader niet weg te slaan van de televisie om zijn boodschap te verkondigen. Op die boodschap is ook steeds meer kritiek.

Frédérique liep maandag over straat toen een 14-jarige jongen haar lastigviel. ‘Ben je een jongen of een meisje?’ vroeg hij. Frédérique voelde niet de behoefte om te antwoorden. ‘Dat maakt toch niet uit?’ zei ze. De jongen nam daar geen genoegen mee. Hij kwam heel agressief naar haar toe en ging vlak voor haar staan. Weer schreeuwde hij: ‘Ben je een jongen of een meisje?’ Daarop antwoorde Frédérique: ‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt.’ Waarop hij haar volledig in elkaar sloeg. Het slachtoffer liep een gebroken kaak, tanden en neus op en moest de nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

Lees dit spraakmakende coververhaal van Gerry van der List: Je sekse kies je tegenwoordig zelfCover Elsevier Weekblad editie 3 2020 Nikkie de Jager. "Je sekse kies je zelf "

Opvallend: de vader van Frédérique is de afgelopen dagen niet uit de media te slaan. Zo deed hij al namens Frédérique zijn verhaal a bij onder meer RTV NH, RTL Nieuws, de NOS en het AD. In die optredens heeft hij tot nu toe vooral de boodschap van tolerantie uitgedragen.

Vader wil dader zo snel mogelijk uit de cel

In zijn laatste bericht van woensdag op LinkedIn schrijft hij dat de 14-jarige verdachte van de mishandeling zo snel mogelijk weer terug moet kunnen keren in de samenleving. Dat zou de wens zijn van het slachtoffer.

Gisteren (verwijzend naar zijn optreden bij Humberto red.) hebben naar ons besef alle 17 miljoen mensen die zich in Nederland bevinden (maar ook vele anderen waar dan ook ter wereld) overtuigend laten zien dat ons gezamenlijk gevoel van eensgezindheid en tolerantie vele malen sterker en krachtiger is dan welke gevoelens van onwetendheid van enkelingen dan ook.

Frédérique heeft ‘moeten huilen van dank vanwege alle kaartjes, bloemen en cadeaus’ die gisteren al persoonlijk zijn bezorgd en vandaag nog zullen volgen ‘wat ongelofelijk lief’.

Onze excuses dat het – door de ontstellende hoeveelheid reacties – langer zal duren dan de eerder aangegeven dagen om u een persoonlijke reactie te geven.

Wij zullen haar omringen en steunen met alle liefde die er vanuit u is gegeven en haar de komende dagen extra laten genieten om zodoende snel te herstellen.

Frédérique in het bijzonder, maar ook wij als familie hopen dat de gisteren gearresteerde dader en eventuele anderen die mogelijk volgen snel weer mogen worden herenigd met de liefde van hun naasten en weer tolerant worden opgenomen in het Amstelveen wat altijd al bekend staat om haar diversiteit en verdraagzaamheid.

Politici en BN’ers in de rij om steun uit te spreken

Bij Humberto dinsdag zei Brink min of meer hetzelfde. ‘Ik zei nog – want dat was een van haar (Frédérique red.) gedachten – dat hij lang de cel in moet. Ik denk niet dat ze aan jouw woorden zullen voldoen, want ik denk dat hij vanavond nog wel de cel in zal moeten. Dat vond ze triest nieuws. Dit is een hele verdrietige situatie en even afgezien dat ik als vader ontzettend verdrietig ben over de pijn en het verdriet en het leed van Frédérique zitten er nu ook twee ouders thuis die vanochtend de dag heel anders zijn begonnen en die hun zoon in de cel hebben zitten. Een 14-jarige jongen, van alle kanten is dit verschrikkelijk triest.’

En over het karakter van zijn dochter: ‘Ze cijfert zichzelf altijd weg. Ze vindt het fijn als andere mensen het fijn hebben. Ik zag een goede post vandaag voorbij komen: “Frédérique is afgeleid van vredevorst.” Dat hebben we achteraf toch wel voorspellend bepaald. Want dat is wel echt zo.’

Tolerantie komt volgens Brink van twee kanten. ‘Ik zie op Linkedin en sociale media voorbijkomen: “Ik hoop dat hij een jarenlange gevangenisstraf krijgt.” Dat is ook een vorm van intolerantie die niet goed is. (…) Al was hij 25 geweest dan hadden mensen ook geroepen dat hij 30 jaar de gevangenis in moet. Dat slaat nergens op en is geen tolerantie.’

Brink is blij met alle media-aandacht die hij heeft gekregen. ‘Achteraf kun je wel zeggen, ik had dit wel gehoopt. Het is wel heel fijn dat dit gebeurt.’ Hij wil absoluut niet dat er mensen in naam van Frédérique mensen opstaan of ministers zeggen: “Ze moeten 30 jaar de cel in.” Het mag misschien wel eens een keer wat minder.’

Lees ook het opiniestuk van Gerry van der List: De ongemakken van het transgenderisme

De boodschap van Brink vindt veel weerklank. BN’ers en politici staan in de rij om hun afschuw over het voorval uit te spreken en de empathische houding van het meisje en haar vader te prijzen.

‘Verschrikkelijk. Iedereen moet de vrijheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn, zonder verantwoording daarover af te leggen aan anderen,’ twitterde D66-Kamerlid Rob Jetten. ‘Ook Frédérique. Wat dapper dat Frédérique nu nog dit verhaal vertelt!’

Stylist Fred van Leer deelt een muziekvideo op Instagram.

Blik aan sociologen opengetrokken

Sociologen kwamen ook veelvuldig aan het woord. Volgens onderzoeker van genderstudies aan de Radboud Universiteit Marijke Naezer in Het Parool zit de oorzaak vooral in de ‘hokjescultuur’. Volgens haar zit er in de gehele samenleving een gebrek aan kennis over sekse- en genderdiversiteit.

Als voorbeeld noemt ze biologieleraren die alleen spreken over ‘meisjes’ en ‘jongens’, René van der Gijp die een grap over transpersonen maakt op televisie en zeep die alleen voor mannen of vrouwen is. ‘Zij voeden daarmee het idee dat er maar twee hokjes zijn, dat iedereen in een bepaald hokje hoort en dat het aan anderen is om te bepalen welk hokje dat is.’

Sociaal onderzoeker Laurens Buijs zegt in de krant dat ‘jonge jongens met dit soort gedrag status verwerven’. ‘Jongens die dit geweld plegen zijn vaak verbonden met de straatcultuur. In hun pubertijd moeten ze continu bewijzen dat ze man zijn; ze halen hun waarde uit hun mannelijkheid. Er ontstaan hele primitieve situaties waarin jongens hun mannelijkheid opblazen. Ze kijken neer op mensen die wel hun kwetsbare en zachte kanten kunnen laten zien.’

Hanneke Felten van kenniscentrum Movisie sluit zich bij de NOS aan bij Naerzer. Ook zij ziet het hokjesdenken als belangrijke oorzaak.

Kritiek op houding vader en maatregelen

Maar er is ook steeds meer kritiek. Een aantal kijkers van Humberto maandag vond de houding van de vader ongepast. ‘Zoals verwacht, maar die vader gaat mij iets te lekker op het in elkaar rammen van z’n dochter, maar ok,’ twitterde Telegraaf-journalist Elif Isitman. 

‘Je had een lans kunnen breken voor de lhbti en het podium kunnen pakken bij Humberto om dit probleem richting de politiek uit te spreken! In plaats daarvan pleit je dat de dader(s) geen straf krijgen?? Dan ben je in mijn optiek op alle fronten een enorme faalhaas,’ twittert een oud militair.

Journalist Guido den Aantrekker ‘trekt het slecht’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook een aantal politici is kritisch over de berichtgeving en maatregelen. Zo haalt gemeenteraadslid voor Hart voor Den Haag / Groep de Mos Ralf Sluijs uit naar de vervoersregio Amsterdam. Het laten rondrijden van gekleurde trams in de regio noemt hij ‘symboolpolitiek’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fractievoorzitter van JA21 Amsterdam Annabel Nanninga heeft geen goed woord over voor het verhaal in Het Parool en vindt dat er wordt weggekeken van het werkelijke probleem. ‘Wat. De. Hel. Het in elkaar trappen van een puber komt door biologieleraren die het over “meisjes” en “jongens” hebben?’ vraagt ze zich af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Schuld van Gijp, ook. Die zorgt voor geweld bij allochtone jongens, maar natuurlijk. Snel, haal een regenboogtram! Misschien kunnen we daar de olifant in de kamer mee doodrijden!’ twittert ze.

Lees het opiniestuk van Gerry van der List: Politici, bemoei je niet met Renate van der Gijp

Aanpak Marokkanengeweld

Fractievoorzitter van de VVD in Alkmaar John van der Rhee is het daarmee eens. ‘De hufterige jochies die Frederique in elkaar hebben geslagen, zijn letterlijk a-sociaal, slecht opgevoed en moeten stevig aangepakt worden, evenals hun ouders,’ twittert hij. ‘Ik denk dat Rene van der Gijp, zeepfabrikanten of de gemiddelde biologieleraar daar niet zoveel mee te maken hebben.’

PVV-leider Geert Wilders gooit het over een heel andere boeg. ‘Binnen een jaar hebben we in Nederland geen problemen meer met gewelddadige Marokkanen als ik premier ben,’ twittert hij. ‘Ik zal ze met alle middelen gericht opsporen en uitroken, zowel het straattuig als de mocro-maffia. Ze verdienen geen genade en Nederland verdient orde en veiligheid.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.