Coronacrisis

Achterstanden bij RIVM: 1,8 miljoen vaccins nog niet geregistreerd

07 juni 2021

Honderdduizenden coronavaccinaties staan nog niet geregistreerd in de centrale database van het RIVM. De achterstanden hebben gevolgen voor wie vanaf 1 juli wil gebruikmaken van het Europese coronapaspoort. Huisartsen willen zo snel mogelijk een oplossing voor de problemen.

Volgens het RIVM is naar schatting 82,4 procent van de coronavaccinaties verwerkt in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Dat is de officiële naam voor het centraal registratiesysteem van het RIVM. Inmiddels zijn er al meer dan 10 miljoen prikken gegeven en dat zou betekenen dat zo’n 1,8 miljoen vaccinaties niet staan geregistreerd. Bij zorginstellingen en huisartsen zijn de problemen groter. Daar zou volgens het RIVM ongeveer 60 procent van de gegeven prikken zijn geregistreerd. De registratie bij GGD’en zou goed verlopen.

Lees meer over vaccinaties: Ieder kind een prik?

De achterstanden in registratie zijn niet volledig te wijten aan het RIVM. Ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen geeft geen toestemming voor registratie en komt dus niet in het systeem. Daarnaast zijn er achterstanden in de administratie van zorginstellingen zelf. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) trekt daarom aan de bel en wil dat de problemen zo snel mogelijk worden verholpen. Huisartsen hebben onder meer te maken met verschillende registratiesystemen voor vaccins, waardoor de registratie niet soepel loopt.

Eerst registratie op orde

Toen eind 2020 in het buitenland werd begonnen met vaccineren, liep Nederland achter. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) was toen zorgvuldigheid en veiligheid van belang. Eerst het registratiesysteem voor vaccinaties op orde maken, was toen het devies.

Het registratiesysteem blijkt inderdaad belangrijk. Dat toont de komst van het Europese coronapaspoort aan. Voor wie niet in de database van het RIVM staat, is het een stuk lastiger om zich aan te melden voor het Europese reiscertificaat. Bovendien dringt de tijd, want vanaf 1 juli treedt het systeem al in werking.

Europese vaccinatiepaspoort

Het ‘Digital Green Certificate’ of ‘EU Digital Covid Certificate’ moet internationaal reizen voor burgers in de Europese Unie (EU) makkelijker maken. Wie is gevaccineerd, hoeft met het EU-vaccinatiepaspoort geen negatieve coronatest meer te tonen in het buitenland en is vrijgesteld van quarantaine.

Het is de bedoeling dat gevaccineerden via DigiD in de app CoronaCheck dit reiscertificaat kunnen aanmaken. Dat gaat op basis van de vaccinatiegegevens die bij het RIVM bekend zijn. Maar wie nog niet staat geregistreerd of ervoor heeft gekozen geen gegevens te delen, is er nog geen oplossing. Mogelijk maakt het ministerie van Volksgezondheid een uitzondering voor deze gevallen.

En het gele boekje dan?
Vanaf maandag 7 juni zetten alle GGD’en – voor wie dat wil – een stempel in het gele vaccinatieboekje. Een aantal GGD’en deed dat al. Ook bij de huisarts is er de mogelijkheid een sticker van het vaccin in het boekje te plakken met een paraaf van de arts.

Het gele boekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt doorgaans gebruikt om reisvaccinaties in bij te houden en de douane in het buitenland kan om dit vaccinatiepaspoort vragen. Maar het heeft niet de officiële status van het coronavaccinatiebewijs. Dat blijft voorlopig zo. Demissionair minister De Jonge zei eerder dat het ‘te veel werk’ is om een stempel te zetten en het gele boekje zou bovendien geen internationale status hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.