Den Haag

Wordt Regeerakkoord links ondanks links verlies bij verkiezingen?

28 mei 2021

Informateur Mariëtte Hamer (PvdA) gaat vrijdag 28 mei opnieuw om de tafel met een aantal partijen. Op de agenda staan PvdD, Volt, Groep-Van Haga, DENK en BIJ1. Het gesprek zal gaan over het herstelplan voor ná de coronacrisis, waarover de grote partijen eergisteren al hebben gesproken.

Ook komen vertegenwoordigers op het gebied van digitalisering langs bij Hamer. Dan zal ook ter sprake komen dat er misschien een minister van ICT moet komen.

Gisteren ontving informateur Mariëtte Hamer de leiders van Forum voor Democratie (FVD), JA21, de SGP, BoerBurgerBeweging (BBB) en de fractie-Den Haan. Ook kwam een aantal milieuclubs op bezoek, zoals Urgenda en Milieudefensie.

Critici vragen zich hardop af of je niet uitsluitend met politici moet praten wanneer je een kabinet wilt formeren. Op vertegenwoordigers van lobbyclubs is niet gestemd, maar zij zitten wel aan tafel bij een formatie. Daardoor verloopt het proces traag. De deadline van de gesprekken staat vooralsnog op 6 juni, zoals de Tweede Kamer na de misgelopen verkenningsfase in een motie heeft afgesproken.

Hamer hint al op verlenging

Volgens Hamer zelf heeft ze de tijd voor die gesprekken gewoon nodig om een plan voor het coronaherstelbeleid te kunnen vormen. ‘Een datum is maar een datum, het gaat om de kwaliteit van het werk,’ zei ze al halverwege mei.

Overigens worden wel degelijk stappen gezet, want de contouren van een regeerakkoord tekenen zich langzaam af. In een document dat alle fractievoorzitters gisteren kregen, staat dat Hamer in het Regeerakkoord plannen wil opnemen voor een ‘duurzame economie’, een ‘inclusieve samenleving’ en ‘digitalisering en internationalisering’.

Daarmee schopt ze conservatieve oppositiepartijen tegen het zere been. Geert Wilders (PVV) noemt het in De Telegraaf  ‘een circus’. ‘Hamer gaat voor een centrum-links kabinet met meer duurzaamheid, inclusiviteit en internationalisering. Gevaarlijke linkse gekkigheid.’ De PVV-leider weigert om er nog langer aan mee te doen. Een uitnodiging van de informateur sloeg hij af.

Wilders wijst er ook op dat dit niet is waarvoor de kiezer heeft gekozen. ‘De kiezer heeft links niet laten winnen in Nederland en links krijgt nu van mevrouw Hamer een regeerakkoord om haar vingers bij af te likken. Slecht voor Nederland, een complete ramp voor Nederland,’ zegt hij tegen Ongehoord Nederland.

JA21-leider Joost Eerdmans sprak tegenover het AD van een ‘linkse agenda’, BBB-aanvoerder Caroline van der Plas is het daarmee eens: ‘Het is allemaal wel een beetje van het wensdenken. Zo van: we willen een mooie wereld, met natuur en zo. Maar je moet ook realistisch zijn.’

Lees ook dit commentaar van Victor Pak: Hamer verdoet haar tijd door met belangenclubjes te praten

Forum-leider Thierry Baudet herhaalde dat de informateur zich niet moet blindstaren op ‘de linkse coalitie’ (van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks): ‘Ik heb weer gezegd dat deze formatie geen gelopen race is. Het hoeft niet over links. Als je de rechtse partijen bij elkaar neemt, kunnen we uitstekend tot concrete plannen komen, dan zit je zo aan 76, 77 zetels.’ Maar onder meer de VVD sloot PVV en FVD eerder uit, waardoor zo’n coalitie niet levensvatbaar is.

CDA ontevreden over gang van zaken

Bij het CDA zou veel onvrede bestaan over de gang van zaken. De partij uit zorgen over het financiële plaatje van alle wensen die vooral linkse partijen op tafel leggen, en ook over de stortvloed aan groene plannen. In het CDA groeit bovendien ergernis over de VVD, die keer op keer weigert de tanden te laten zien.

Onderwijl gaat het koffiedrinken in Den Haag vrolijk door. Opvallend is dat in de discussie over ‘macht en tegenmacht’ in april juist bij deze manier van overleggen met panels en organisaties de afgelopen jaren vraagtekens zijn geplaatst. Van alle ‘radicale ideeën’ die demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte naar voren bracht om macht en tegenmacht meer in balans te brengen, was er een: minder polderen. Maar daarvan komt bij deze formatie weinig terecht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.