Coronacrisis

Zorgen drukte Koningsdag en versoepelingen voor nieuwe piek?

28 april 2021

Vooral in Amsterdam trokken Koningsdag-feestvierders zich dinsdag weinig aan van de coronamaatregelen. Zeker vijftig mensen werden aangehouden.

Negen mensen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. De overige aanhoudingen betroffen vergrijpen als inbraak en zakkenrollen.

Rond 21.30 uur moesten de politie en de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen op het Leidseplein, de Bloemgracht en de Wolvenstraat. De sfeer hierbij was grimmig en er werden bijvoorbeeld flessen naar de politie gegooid. Op het Leidseplein was sprake van enkele vechtpartijen.

Lees ook dit artikel met Diederik Gommers over de IC-capaciteit: ‘Meer zit er echt niet in’

Eerder werd de ME ingezet om een deel van het Vondelpark en de Westerstraat te ontruimen. Hierbij raakten drie agenten lichtgewond. Ook in Haarlem en Breda werd het in parken zo druk, dat de politie moest ingrijpen.

Virologen bezorgd

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de Koningsdagdrukte in sommige steden en parken. ‘We zijn er echt nog niet,’ zei ze daarover.

‘Het is begrijpelijk, want we merken aan alle kanten dat er wat ruimte moet zijn voor wat meer activiteiten,’ zegt Koopmans over de drukte. ‘Maar het is echt nog zorgelijk. We kunnen ons niet heel veel permitteren.’ Dat de drukte zich buiten afspeelt, scheelt iets, maar ‘buiten met heel veel hutjemutje bij elkaar is ook een risico’. ‘En dan ook nog zingen en dat soort dingen, dat is een zeker risico nemen.’

Grapperhaus: drukte op Koningsdag was niet goed

‘Dat het gisteren op veel plaatsen tijdens Koningsdag heel erg druk is geweest, was niet goed,’ zegt minister Grapperhaus woensdag. ‘Hele groepen mensen trokken naar grote steden, ondanks het dringende beroep van burgemeesters om niet te komen. Dat we op Koningsdag de ME moeten inzetten om mensen zich redelijk te laten gedragen, dat moeten we toch niet hebben. Zo’n land zijn wij niet,’ voegde hij eraan toe.

Thierry Baudet (FVD) liet weten dat hij juist trots is op de feestvierders.

Partijgenoot Gideon van Meijeren sluit zich daarbij aan.

De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft Koningsdag met gemengde gevoelens beleefd: ‘We kijken terug op een dag waar ondanks de coronaregels heel veel mensen gekozen hebben om massaal bij elkaar te komen. Het was op veel plekken te druk in de stad. De politie en ME hebben op verschillende plekken moeten ingrijpen, er was agressie en parken moesten dicht. Dat vind ik jammer en zorgelijk. Geweld tegen de politie en handhaving is onacceptabel. Maar ik heb ook voldoende plekken gezien waar de sfeer gemoedelijk was en mensen voldoende afstand hielden.’

De versoepelingen op een rij

Deze week wordt een aantal strenge coronamaatregelen sinds lange tijd opgeheven of versoepeld. Maandag 26 april werd het voor studenten in het hbo en wo weer mogelijk om ongeveer één dag per week fysiek onderwijs te volgen. Vanaf 28 april geldt:

  • De avondklok is opgeheven. Deze maatregel werd zaterdag 23 januari ingevoerd.
  • Het advies voor thuisbezoek is verhoogd van één naar maximaal twee personen per dag. Sinds woensdag 20 januari was het advies om maximaal één persoon thuis te ontvangen.
  • Terrassen mogen van 12.00 tot 18.00 uur open onder de voorwaarde dat er maximaal twee personen aan een tafel zitten − met uitzondering van huishoudens − en maximaal vijftig mensen per terras zitten. Het is voor het eerst sinds 14 oktober dat cafés en restaurants weer gasten mogen ontvangen
  • Er mag overal worden gewinkeld zonder afspraak. Wel geldt een maximaal aantal bezoekers per winkel: één klant op 25 vierkante meter. Sinds woensdag 3 maart mocht er bij niet-essentiële winkels alleen op afspraak worden gewinkeld.
  • Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart is verhoogd naar honderd. Dat was sinds maandag 25 januari maximaal vijftig mensen.
  • Het is weer mogelijk een theorie-examen af te nemen voor rijbewijs, vaar- of vliegbewijs. Sinds 16 maart was dit al mogelijk voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf.

Deze versoepelingen zijn de eerste stap in het openingsplan dat het kabinet op 13 april presenteerde. De volgende stap is op zijn vroegst gepland voor 11 mei. De  data in het stappenplan hangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.