Coronamaatregelen

Woede over Fieldlab-feest terwijl versoepelingen op zich laten wachten

19 april 2021

Gaan 28 april de terrassen weer open en wordt de avondklok afgeschaft? Afgelopen week was demissionair premier Mark Rutte (VVD) nog niet hoopvol. Maar na het Catshuisberaad van afgelopen zondag, 18 april, zou er toch kans zijn op versoepelingen van de coronamaatregelen.

Diverse media melden dat het kabinet hoopvol zou zijn over versoepelingen die al vanaf 28 april kunnen ingaan. De ontwikkelingen van het virus zouden gunstiger zijn dan verwacht, zo schrijft de NOS. Het is onduidelijk welke ontwikkelingen dat zijn. Het aantal besmettingen schommelde de afgelopen dagen rond de 8.000 per dag en uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding blijkt dat bijna 1.200 van de 1.407 intensive care-bedden bezet zijn. In 808 IC-bedden liggen coronapatiënten.

Burgemeesters van grote steden pleiten al langer voor openen terrassen

Toch zou het kabinet overwegen de terrassen te openen en de avondklok af te schaffen. Momenteel geldt de avondklok nog vanaf 22:00 tot 04:30. De horeca is al een half jaar gesloten.

Burgemeesters van de vier grote steden voeren al weken campagne om de terrassen weer te openen. Met het lenteweer zouden de coronamaatregelen niet meer te handhaven zijn in de volle stadsparken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook de Koninklijke Horeca Nederland wil dat de terrassen daarom weer opengaan. Door de terrassen te openen, zou de drukte in steden beter worden gespreid. Bovendien zou de kans op verspreiding van het virus in de buitenlucht gering zijn.

Als het kabinet de terrassen weer opent, zouden daar wel de coronaregels blijven gelden. Zo kunnen volgens de NOS vriendengroepen niet direct bij elkaar zitten en moet er onderling anderhalve meter afstand worden gehouden.

Zorgpersoneel eerder kritisch over terrassen en nu over Fieldlab-feest

Toen het kabinet begin april ook overwoog de terrassen te openen, ontstond er grote woede bij het zorgpersoneel. Vanuit de zorg zijn ook klachten over een groot testevenement in Breda. Radiozender 538 organiseert op 24 april een zogenoemd Fieldlab-evenement met 10.000 bezoekers.

Tegen het feest is een petitie georganiseerd door zorgverleners die ruim 300.000 keer is ondertekend. Volgens de petitie is het feest op 400 meter afstand van het Bredase Amphia Ziekenhuis een klap in het gezicht van de zorg.

Lees ook dit commentaar van Jeroen van Wensen: Kabinet laat Kamer terecht rommel zorgbonus opruimenZorgbonus loopt budgettair uit de hand.

De chirurg Rogier Crolla werkt in het Amphia en begon de petitie. Hij wil het feest niet afnemen van 538 en het publiek, maar vindt dit niet het juiste moment, zo schreef hij in een verklaring: ‘Het succes van deze petitie en alle media-aandacht, laat zien hoe zeer dit in Nederland leeft en hoe hier over gedacht wordt.’

Burgemeester steunt feest, gemeenteraad moet keuze maken

Radio 538 betreurt de ophef, maar wil doorgaan met het feest. Het kabinet vindt dat de gemeente Breda een keuze moet maken over het feest. Burgemeester Paul Depla (PvdA) liet zondagavond 18 april weten nog altijd achter het evenement te staan. Maandagavond overlegt de gemeenteraad en wordt een beslissing verwacht.

Dan zal onder meer over de ordehandhaving worden gesproken. Als het feest ontspoort, zal het al overvolle Amphia Ziekenhuis extra patiënten moeten opvangen. Arts Crolla schreef dat daar nauwelijks ruimte voor is: ‘Wij breiden onze IC capaciteit inmiddels evenveel uit als tijdens de eerste golf, de uitslaapkamers zijn weer ingericht als IC en heel veel operaties zijn geschrapt. We maken nu misschien wel hardere keuzes wie wel of niet geopereerd kan worden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.