Verhaal van de dag

Gaan ondernemers zich aan versoepelde maatregelen houden?

24 februari 2021

Eindelijk lijkt er wat perspectief voor kleine ondernemers nu de coronamaatregelen op 1 maart worden versoepeld. Maar gaat iedereen zich houden aan de vier uur reserveren en het maximale aantal?

Maar er wordt vanaf 3 maart ook versoepeld, zeiden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag tijdens de persconferentie. Contactberoepen mogen op afspraak weer worden uitgeoefend, sekswerkers uitgezonderd. Teamsporten worden toegestaan voor sporters tot 27 jaar en buitensporten mag als er voldoende afstand wordt gehouden. En: winkelen op afspraak wordt mogelijk. Per verdieping mogen maximaal twee personen winkelen en maximaal zes keer per uur. De mogelijkheid om te bestellen via click & collect blijft.

Welke maatregelen blijven in stand?

De avondklok wordt verlengd tot 21 maart. Het voortgezet onderwijs gaat deels open vanaf 1 maart. Mbo-studenten krijgen een dag in de week les. Universiteiten en hbo’s blijven gesloten.

Andere regels die in stand blijven: maximaal een bezoeker per dag. Reis alleen als het echt noodzakelijk is. En cultuurinstellingen blijven gesloten en evenementen verboden. Mondkapjes blijven verplicht in alle publieke binnenruimten.

Steun maatregelen neemt snel af

Vorige week woensdag bleek uit een peiling van I&O Research dat het aantal Nederlanders dat in meer of mindere mate de lockdown wil versoepelen, in vier weken tijd is verdubbeld. Tegelijkertijd staat nog altijd ruim tweederde van de bevolking achter het coronabeleid.

In een reactie op de persconferentie zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat bij toekomstige versoepelingen van de lockdown een breder deel van de economie weer open moet kunnen dan nu het geval is. ‘We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets.’

De organisaties zijn positief over de versoepelingen voor contactberoepen en winkels, maar voor veel andere ondernemers rest alleen maar teleurstelling. ‘We snappen dat het kabinet vreest voor een verder oplopend aantal besmettingen, maar het gaat na een jaar corona óók om de mentale gezondheid van ons allemaal, én om de financiële gezondheid van ondernemers.’

Belangenorgansiatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) mist duidelijkheid van het kabinet over de verder te nemen stappen uit de lockdown. ‘We missen visie. Het demissionaire kabinet presenteert weliswaar versoepelingen, maar de argumenten achter hun keuzes zijn onduidelijk,’ zegt voorzitter Cristel van de Ven. ‘Wat is de route naar herstel? Zelfstandigen die nog steeds noodgedwongen op hun handen moeten zitten, snakken naar duidelijkheid.’ Ze wijst onder anderen op zelfstandigen in reis- en evenementenbranche en in de horeca die nu niet weten waar ze aan toe zijn.

Gaat ondernemer zich aan regels houden?

Een spijkerbroekverkoper uit Winterswijk dinsdag bij Op1 was optimistisch: ‘Dit biedt wel een klein beetje perspectief. Dat click & collect was een lachtertje. Nu mogen de mensen binnenkomen, daar worden wij wel heel vrolijk van.’

‘Ik vond het onbegrijpelijk dat we niet een paar klantjes per dag konden ontvangen, dat is toch je boterham. (…) Voor mij is dit een stapje voorwaarts.’

Hij gaf overigens meteen aan dat hij zich niet aan de reserveringsregels gaat houden. ‘Komt er een klant aan en je hebt geen hond in de winkel, dan ga je niet op die vier uur zitten wachten, toch? Daar ben ik gewoon eerlijk over.’

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Veel winkeliers en horecaondernemers zeggen het hoofd niet meer boven water te kunnen houden, ondanks steun van de overheid. Volgens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen is het niet tegen te houden dat ondernemers  hun deuren weer openen. Een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid doet Willemsen niet, maar hij keurt het niet af als ondernemers komende dagen hun terras openen, zo reageerde hij na de persconferentie. Een dag voor de persconferentie spande KHN een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat. Volgens de brancheorganisatie zijn horecaondernemers de ‘wanhoop nabij’ en blijft perspectief uit.

Lees alle artikelen over het coronavirus hier

De afgelopen dagen klinkt het geluid om tegen de regels weer open te gaan steeds vaker. Op Schiermonnikoog wil een aantal hotels en restaurants op 16 maart weer opengaan. Soortgelijke protestoproepen klinken ook uit Rotterdam, Klazienaveen, Enschede en Groningen. Winkeliers en horecaondernemers riskeren een boete tot 4.000 euro als zij hun zaak openen. Daarom steunen niet alle ondernemers deze initiatieven. Zij willen eerst in gesprek met de overheid.

Brancheorganisaties voor winkeliers zoals INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten voor het volledig openen van winkels. Op afspraak winkelen is niet voldoende. Met inachtneming van de coronamaatregelen moet het volgens deze organisaties mogelijk zijn om veilig te winkelen.

Goed nieuws: vaccins lijken te werken

In de categorie goed nieuws: sinds de eerste verpleeghuizen op 18 januari zijn begonnen met vaccineren, lijkt het aantal besmettingen daar voorzichtig te dalen. Dit zou een van de eerste signalen zijn dat de coronavaccins effectief zijn. Maar volgens zorgorganisaties is er nog veel onduidelijkheid en is voorzichtigheid geboden.

Hoe lang de vaccins bescherming bieden en in welke mate  gevaccineerden bijdragen aan verspreiding van het coronavirus, is nog onduidelijk. Daarom worden de coronamaatregelen in verpleeghuizen waar bewoners zijn gevaccineerd, nog niet versoepeld. Zorgpersoneel blijft beschermende kleding dragen en bewoners mogen niet onbeperkt bezoek ontvangen.

Britse variant rukt trager op dan gedacht

Meer goed nieuws: de Britse variant is nog altijd aan het oprukken, maar trager dan verwacht. Dat bleek gisteren uit cijfers van het RIVM. Inmiddels zou grofweg de helft van de besmettingen door die nieuwe variant komen, maar dat is minder dan eerder gedacht. Eerder ging het RIVM ervan uit dat de variant op dit moment tot wel driekwart van de besmettingen zou veroorzaken.

De opmars gaat trager dan verwacht, maar is er wel degelijk. In de technische briefing bij de Tweede Kamer zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dat de Britse variant aan terrein wint en dat in de week van 8 februari de klassieke variant was ingehaald door de nieuwe variant. Dat betekent dat in die week voor het eerst meer dan de helft van het geschatte aantal besmettingen door de Britse variant kwam.

Het reproductiegetal, waarmee wordt aangegeven hoe snel een virus zich verspreidt, ligt voor de Britse variant op 1.13, terwijl dat bij de klassieke variant op 0.89 ligt. Volgens Van Dissel is de Britse variant zo’n 28 tot 47 procent besmettelijker dan de klassieke variant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.