Forum voor Democratie

Chaos compleet bij FVD: bestuur wil aangifte tegen Baudet doen

25 november 2020Leestijd: 4 minuten

Voor de derde dag op rij wordt er openlijk geruzied binnen Forum voor Democratie. Er woedt een stammenstrijd tussen voorstanders van Thierry Baudet en partijprominenten die willen dat hij de partij definitief verlaat. Ook het bestuur, waar Baudet nog inzit, is verdeeld. Zelfs de sloten op het partijkantoor werden vervangen om Baudet weg te houden.

Update 25-11-2020 23:50

 

Het bestuur van Forum voor Democratie kondigde woensdag aan om donderdag aangifte te doen tegen Thierry Baudet. Drie van de vijf bestuursleden vinden dat Baudet onrechtmatig de socialemediakanalen van de partij heeft overgenomen. Baudet noemde de aantijging in talkshow Beau ‘absurd’.

 

Ook werd hij bij Beau ondervraagd over een onthulling in De Telegraaf. De krant schrijft over aantijging van FvD-senator Nicki Pouw-Verweij. Zij schreef in een brandbrief dat Baudet dacht dat het coronavirus door George Soros de wereld is in geholpen om van mensen de vrijheid te ontnemen. Ook heeft Baudet volgens haar gezegd dat bijna iedereen die hij kent antisemiet is.

Woensdag maakte Baudet een comeback binnen de partij die hij maandag vaarwel had gezegd. Hij wilde opnieuw partijleider worden, nadat hij dinsdag opstapte als partijvoorzitter en maandag afstand had gedaan van zijn lijsttrekkerschap bij de aanstaande verkiezingen. Hij trad terug omdat hij toen politieke verantwoordelijkheid nam, nadat de partij volgens hem niet goed was omgegaan met leden van de jongerenpartij die nazisympathieën hadden geuit op sociale media.

Comeback van Baudet

Zijn comeback maakte Baudet met een filmpje waarin hij een ledenraadpleging uitriep die al over vijf dagen van start zou gaan. Op 30 november en 1 december zouden de leden kunnen stemmen over wie de lijsttrekker van de partij moet worden. Baudet zou de ‘digitale infrastructuur’ daarvoor regelen. Eerder had Joost Eerdmans al aangegeven lijsttrekker van de partij te willen worden, waarbij hij hoopte op de steun van Baudet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onduidelijk is of Eerdmans aan deze ledenraadpleging meedoet, als die al doorgaat. Baudet riep ertoe op in een filmpje dat werd geplaatst op het Twitteraccount van Forum voor Democratie. Later werd duidelijk dat het om een eenmansactie ging.

Nazisympathieën

Het bestuur van Forum voor Democratie, waar Baudet nog in zit, was niet akkoord. Baudet is gevraagd door drie van de vier overige bestuursleden om uit het bestuur te stappen, maar officieel kunnen alleen de leden daarover beslissen.

Volgens Baudet, die nog bestuurslid is, wordt er een coup tegen hem gepleegd. Hij vindt dat de mensen die het niet met hem eens zijn, zich moeten afsplitsen . Op het sociale platform Instagram schreef de Jongerenorganisatie Forum voor Democratie dat Baudet ‘teruggestemd’ moet worden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ruzie bij Forum ontstond nadat bleek dat leden bij de jongerenpartij op sociale media nazisympathieën deelden. De partij en de voorzitter van de jongerentak, Freek Jansen, traden daar niet tegen op. Jansen onderhoudt nauwe banden met Baudet en staat op plek zeven van de kandidatenlijst voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Verdeeldheid bij partijprominenten

De nummer acht van de oorspronkelijke kandidatenlijst, Wybren van Haga, sprak zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ uit aan Baudet. De oud- VVD’er sloot zich in mei aan bij de partij. Ook Eerste Kamerlid Paul Frentrop steunt Baudet, net als fractieaanvoerder in de Senaat Paul Cliteur. Laatstgenoemde stapte dinsdag op uit solidariteit met Baudet. Dinsdag vertrok ook Tweede Kamerlid Theo Hiddema. Onduidelijk is aan wiens zijde hij staat.

Tegenover Baudet en zijn aanhang staat een aantal andere partijprominenten. Senator, Noord-Hollands Statenlid en Amsterdams gemeenteraadslid Annabel Nanninga publiceerde dinsdag een brief waarin zij schreef dat Baudet weg moet bij de partij:

‘Alleen door volledig terug te treden uit het bestuur kan Thierry Baudet Forum voor Democratie nog redden. Binnenskamers heeft hij zich de afgelopen dagen volstrekt onmogelijk gemaakt. De offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, zijn helaas een wassen neus,’ schreef Nanninga.

Aan haar zijde staat Johan Almekinders, die woensdag een brief schreef waarin hij zegt dat Baudet niet in het partijbestuur thuishoort. Het Overijsselse statenlid vindt dat Baudet een circusshow organiseert die moet stoppen. Ook Nicki Pouw-Verweij sprak haar steun uit voor Nanninga. Zij is senator in de Eerste Kamer en nummer drie op de kandidatenlijst voor de aanstaande verkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.