Den Haag

Minister Bruno Bruins treedt af

19 maart 2020

VVD-minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is zeer plotseling afgetreden. Koning Willem-Alexander heeft hem aan het eind van donderdagmiddag eervol ontslag verleend. Premier Mark Rutte zei donderdagavond dat ‘deze man kei- en kei- en keihard heeft gewerkt om het land door de coronacrisis te loodsen’.

De VVD-premier betreurt zijn afscheid zeer, maar Bruins ‘was niet te vermurwen’. De minister was oververmoeid en gezien de werkdruk tijdens de pandemie vond hij dat een ander het moest overnemen. Rutte bood hem nog aan een lang weekeinde rust te nemen en dan een besluit te nemen, maar daar zag Bruins vanaf.

Minister Bruins, een van de hoofdrolspelers in het bestrijden van de coronacrisis, zakte woensdagavond tijdens het urenlange Kamerdebat in elkaar. Hij werd onder vuur genomen door Geert Wilders (PVV) en Maarten Hijink (SP) over de tekorten aan mondkapjes en andere medische hulpmiddelen. Opvallend was dat Bruins (56)  enkele vragen niet kon beantwoorden en beloofde er later op terug te komen.

Minister Bruins ging door de knieën tijdens debat coronacrisis

Lees de analyses van het debat van onze verslaggevers in Den Haag terug

 

Carla Joosten: Coronacrisis verenigt Kamer, op twee na

Eric Vrijsen: Rutte is als stootkussen tijdens coronadebat

Even later ging Bruins door de knieën. Hij werd opgevangen door collega Wouter Koolmees (D66)  en een Kamerbode. Het debat werd geschorst. Bruins dronk een glaasje water en verliet de zaal. Later meldde hij dat het beter met hem ging en dat hij een flauwte had gekregen vanwege de uitzonderlijke drukte van de afgelopen weken.

Kennelijk voelt de minister zich niet sterk genoeg om door te gaan als bewindsman voor Medische Zorg tijdens de corona-pandemie. CDA-vicepremier Hugo de Jonge — werkzaam op hetzelfde departement — neemt voorlopig zijn taken over.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Bruins was als minister geen groot communicator, wat hem geregeld op kritiek kwam te staan. Maar hij gold wel als een degelijk bestuurder en vertrouweling van VVD-leider Mark Rutte. In het begin van de crisis leek zijn presentatie soms onhandig, maar bestuurlijke fouten konden hem niet worden aangewreven. Gaandeweg prees Den Haag zich gelukkig dat de direct betrokken bewindsman een degelijke uitstraling had en geen imago van praatjesmaker.

Trouwe luitenant van Rutte

Hij kwam in 2000 via de gemeenteraad van Den Haag in de politiek, werd wethouder in de hofstad en volgde in 2006 Mark Rutte op als staatssecretaris van Onderwijs. Rutte werd destijds fractieleider en VVD-lijsttrekker. Omdat het toenmalige kabinet-Balkenende II ten val kwam, was Bruins alleen demissionair staatssecretaris. Zijn benoeming in 2017 tot minister voor Medische Zorg werd gezien als een beloning voor zijn trouwe diensten voor de VVD en voor Rutte. Bruins was een van Ruttes beste luitenanten.

Er waren tot woensdagavond geen tekenen dat Bruins fysiek aan kracht inboette. Integendeel, hij leek te beschikken over een goed uithoudingsvermogen en op het Binnenhof wist iedereen: zijn zoon is marinier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.