Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Coronacrisis verenigt Kamer op twee na: Wilders en Baudet

18 maart 2020Leestijd: 4 minuten

De coronacrisis heeft bijna de hele Tweede Kamer verenigd. De enigen die het kabinetsbeleid volledig afkeuren zijn de leiders van PVV en FVD. Geert Wilders en Thierry Baudet vinden dat Nederland volledig op slot moet, schrijft Carla Joosten.

Ze drongen premier Mark Rutte (VVD) in het coronadebat op hetzelfde punt in de verdediging. Hij streeft naar groepsimmuniteit en speelt dus met levens, in plaats van alles op alles te zetten om meer doden te voorkomen, was de redenering van de twee oppositieleden.

Het bleek allemaal een misverstand. Groepsimmuniteit is geen streven, maar een middel om tijd te winnen en de ic-capaciteit op te voeren.

De PVV-leider had in het debat het initiatief en hakte er als vanouds op los, en deed dat, eveneens als vanouds, met argumenten. Over jonge coronapatiënten op de intensive care en de kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie op de Nederlandse aanpak.

Voor Baudet is het altijd een uitdaging om niet achter te blijven en dat deed hij ook niet. Hij had andere deskundigen geraadpleegd dan het kabinet.

Nieuwe pieken coronadoden

Een zwakke ChristenUnie-leider Gert Jan Segers, die met onduidelijke informatie kwam over nieuwe pieken coronadoden in China, Taiwan en Zuid-Korea, werd door Baudet van repliek gediend. Hij adviseerde Segers een abonnement op internationale bladen te nemen. Van nieuwe pieken was volgens Baudet geen sprake.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De rest van de oppositie steunde op hoofdlijnen de kabinetsstrategie. Kees van der Staaij (SGP) illustreerde het zijns inziens ongelijk van Wilders en Baudet om het land op slot te zetten. ‘Met alle stoplichten op rood, ben je alle vrijheid kwijt, is die prijs wel reëel?’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.