Premium Lock Coronacrisis verenigt Kamer op twee na: Wilders en Baudet

18 maart 2020Leestijd: 4 minuten
Baudet en Wilders tijdens Kamerdebat over coronacrisis. Foto: ANP.

De coronacrisis heeft bijna de hele Tweede Kamer verenigd. De enigen die het kabinetsbeleid volledig afkeuren zijn de leiders van PVV en FVD. Geert Wilders en Thierry Baudet vinden dat Nederland volledig op slot moet, schrijft Carla Joosten.

Ze drongen premier Mark Rutte (VVD) in het coronadebat op hetzelfde punt in de verdediging. Hij streeft naar groepsimmuniteit en speelt dus met levens, in plaats van alles op alles te zetten om meer doden te voorkomen, was de redenering van de twee oppositieleden.

Het bleek allemaal een misverstand. Groepsimmuniteit is geen streven, maar een middel om tijd te winnen en de ic-capaciteit op te voeren.

De PVV-leider had in het debat het initiatief en hakte er als vanouds op los, en deed dat, eveneens als vanouds, met argumenten. Over jonge coronapatiënten op de intensive care en de kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie op de Nederlandse aanpak.

Voor Baudet is het altijd een uitdaging om niet achter te blijven en dat deed hij ook niet. Hij had andere deskundigen geraadpleegd dan het kabinet.

Nieuwe pieken coronadoden

Een zwakke ChristenUnie-leider Gert Jan Segers, die met onduidelijke informatie kwam over nieuwe pieken coronadoden in China, Taiwan en Zuid-Korea, werd door Baudet van repliek gediend. Hij adviseerde Segers een abonnement op internationale bladen te nemen. Van nieuwe pieken was volgens Baudet geen sprake.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De rest van de oppositie steunde op hoofdlijnen de kabinetsstrategie. Kees van der Staaij (SGP) illustreerde het zijns inziens ongelijk van Wilders en Baudet om het land op slot te zetten. ‘Met alle stoplichten op rood, ben je alle vrijheid kwijt, is die prijs wel reëel?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw