Besmetting

Coronavirus is verder verspreid, eerste dode in Nederland

06 maart 2020

Voor het eerst is in Nederland iemand gestorven aan het coronavirus. Een 86-jarige man overleed in een Rotterdams ziekenhuis. In totaal zijn in Nederland 128 personen positief getest op het virus, inclusief de overleden man. Wereldwijd zijn ruim 100.000 mensen met het virus geïnfecteerd.

Hoe ver is het coronavirus verspreid in Nederland?

In Nederland is vrijdag de eerste dode gevallen door het coronavirus. De 86-jarige man komt uit Hoeksche Waard, ten zuiden van Rotterdam. Premier Mark Rutte (VVD) betuigde via Twitter zijn medeleven met de familie:

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde vrijdag dat 128 personen in Nederland die zijn getest op het virus een positieve uitslag kregen, 101 van hen heeft de besmetting opgelopen in het buitenland.

Nauwlettend wordt uitgekeken naar de terugkomst van negenhonderd Groningse studenten. Deze leden van studentenvereniging Vindicat waren met skivakantie in Noord-Italië, een regio die wordt gezien als de Europese brandhaard van het virus. Zaterdag vangt de Groningse GGD de bussen met studenten gefaseerd op.

Hoe verspreidde het virus zich over de wereld?

 

Welke evenementen lopen gevaar?

Steeds meer evenementen waar grote aantallen deelnemers bijeen zullen komen, worden afgelast. In Nederland is dat nog niet gebeurd, maar daarover wordt wel nagedacht. Zo houdt de NPO het verloop van het virus in de gaten wegens het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam wordt georganiseerd. De organisatie heeft diverse scenario’s bedacht, maar brengt daarover niets naar buiten.

De eredivisie adviseert de profvoetballers geen handen te schudden met het publiek. Voetballiefhebbers zijn voorlopig nog wel welkom bij de wedstrijden. In Italië worden voetbalwedstrijden zonder publiek gespeeld. In het land zijn ook grote wielerwedstrijden als Milaan-San Remo afgelast, omdat belangstellenden geen toegang kan worden ontzegd.

In Japan wordt gevreesd dat de Olympische Spelen niet kunnen doorgaan. Die zijn in juli en augustus in Tokio. Of het Internationaal Olympisch Comité de Spelen wilt houden zonder publiek is onduidelijk. De Japanse minister voor Olympische Spelen zei dat het contractueel mogelijk is om de Spelen later dit jaar te houden.

Wat is de invloed op de economie?

Het coronavirus heeft voorlopig vooral grote gevolgen voor de transportsector. Zowel het vliegverkeer als vrachtvervoer heeft er veel last van. Luchtvaartmaatschappij KLM maakte deze week bekend dat zowel KLM als dochterbedrijf Transavia minder vluchten naar Italië uitvoeren wegens een afgenomen vraag naar vliegtickets. KLM vliegt al sinds begin dit jaar niet meer naar China.

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe ging donderdag failliet, mede door het aantal afgenomen boekingen door het coronavirus.

In de Rotterdamse haven komt een kwart minder schepen binnen dan er vertrekt. Doorgaans is dat aantal gelijk. Dat heeft te maken met de Chinese fabrieken die de afgelopen weken hebben stilgelegen. Ze zijn nog niet helemaal opgestart.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) vindt het voorlopig te vroeg om maatregelen te nemen. Hij heeft plannen klaarliggen voor als de situatie verslechtert.

In Nederland hebben 750 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd. Werknemers krijgen dan een uitkering voor de uren die ze minder kunnen werken. Volgens Wiebes zijn verdere maatregelen nog niet nodig: ‘Het is niet zo dat grote delen van de beroepsbevolking zijn uitgevallen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.