Klaver verwijt Dijkhoff ‘links lullen, rechts vullen’

18 september 2019Leestijd: 5 minuten
Klaver (links) en Dijkhoff tijdens de Algemene Beschouwingen. Foto: ANP.

Na Prinsjesdag staat politiek Den Haag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Veel aandacht was er voor de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Ook een opmerkelijk verwijt van Jesse Klaver (GroenLinks) aan het adres van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff trok de aandacht. Vier thema’s die in het oog sprongen.

Tegenbegroting linkse partijen

De linkse oppositiepartijen dienden voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen een tegenbegroting in. De SP, Partij van de Arbeid en GroenLinks willen met verscheidene maatregelen de lagere inkomens te hulp schieten. Zo pleiten ze voor het terugdraaien van het lage btw-tarief van 9 naar 6 procent, een halvering van het eigen risico en verhoogde lonen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De tegenbegroting is een reactie op de voorgestelde kabinetsbegroting. SP-leider Lilian Marijnissen: ‘Samen laten we zien dat je voor hetzelfde geld andere keuzes kunt maken. Investeren in een hoger minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen bijvoorbeeld.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De coalitie heeft een minderheid in de Eerste Kamer. Een groot voordeel voor de oppositie de komende periode. Door gebruik te maken van die minderheid in de senaat hoopt de oppositie compromissen te kunnen sluiten met het kabinet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dijkhoff verlangt naar ‘Philips-samenleving’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verlangt terug naar de goede oude tijd in Brabant: de ‘Philips-samenleving’. Dijkhoff wees erop dat Philips in het verleden nieuwkomers aantrok, ‘helemaal uit Drenthe’. En daar zorgde het bedrijf voor door bijvoorbeeld een ‘Drents dorp’ te bouwen in de buurt van de Philips-fabriek.

Dijkhoff onthulde daarnaast dat zijn familie vol zit met sociaal-democraten (‘rooie ooms’), maar ook met protestanten en katholieken, die soms zelfs met elkaar getrouwd waren. Daarmee wilde hij zeggen dat een maatschappij moet worden gebouwd op ‘wederkerigheid‘, tussen bedrijven en werknemers en tussen Nederlanders met verschillende religies.

GroenLinks-leider Jesse Klaver onderbrak Dijkhoff en pleitte voor hogere belastingen voor bedrijven omdat zij volgens hem gigantische winsten maken. Dijkhoff reageerde daarop door te zeggen dat dat nog niet zo makkelijk is: bedrijven moeten immers eerst winst maken, voordat werknemers hiervan kunnen meeprofiteren.

Jesse Klaver haalt uit naar ‘links lullende’ Dijkhoff

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver begon zijn betoog met een persoonlijk verhaal. Hij vertelde over zijn kinderen en trok een parallel met het parlement: ‘Zijn we hier niet allemaal kleine kinderen, door te blijven hangen in de patronen die we kennen?’

Hij deed daarmee zijn beklag over hoe het debat in Den Haag wordt gevoerd. ‘We zijn bezig met scoren, de eerste willen zijn, een debat willen winnen.’ Ook gaf hij aan dat het aantal debatten in de Kamer moet afnemen. Zijn fractie haalde daarom tweederde van de door GroenLinks aangevraagde debatten van de lijst.

Klaver stak ook zijn hand uit naar de coalitie. Hij wil niet meer strategisch tegen kabinetsplannen stemmen in de Eerste Kamer. Hij nam het belastingplan als voorbeeld: ‘Wij winnen er niets mee om daar strategisch tegen te stemmen. Bij plannen die de situatie verbeteren en niet verslechteren, zullen wij niet tegen stemmen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Klaver trok ook de aandacht met een ironisch verwijt aan het adres van Dijkhoff. De leider van GroenLinks grapte dat de VVD-fractievoorzitter moet oppassen dat hij hem niet ‘links inhaalt’, en prees Dijkhoff ‘in de beweging die ik hem zie maken’. Klaver ziet ‘dat hij afstand neemt van de VVD-politiek van de afgelopen jaren, waarin is gekozen voor het grote bedrijfsleven (…) en voor de rijkste mensen in dit land het meest te bevoordelen’. Maar, voegde Klaver eraan toe: Dijkhoff maakt zich schuldig aan ‘links lullen, rechts vullen’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De VVD-voorman zou – net als premier Rutte die bedrijven in juni opriep de lonen te verhogen – in woorden opkomen voor de middenklasse, terwijl die er niet genoeg op vooruit zou gaan. ‘Als er dan een begroting ligt waarbij de hoogste inkomens er een half miljard bij krijgen, dan vind ik dat er gewoon geen actie volgt uit de woorden die de heer Dijkhoff kiest.’ Laatstgenoemde ziet volgens Klaver ‘wel dat de tijden veranderen, dat mensen het harde economische rechtse geluid niet meer pikken en dat wel de toon wordt overgenomen, maar niet de daden’.

CDA, CU willen onderzoek naar falende overheidsorganisaties

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen een parlementair onderzoek naar misstanden bij overheidsorganisaties, zoals het CBR, de Belastingdienst en de uitkeringsinstantie UWV. Dat stelden fractievoorzitters Pieter Heerma (CDA) en Gert Jan Segers (ChristenUnie) woensdagmiddag voor.

De fractievoorzitters wijzen op de hoeveelheid regels en bureaucratie die de overheidsorganen te ingewikkeld en complex maken. Een onderzoek zou moeten uitwijzen hoe efficiënter kan worden gewerkt. Ook de rol van de Tweede Kamer wordt onderzocht.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat organisaties als het UWV en de Belastingdienst vaak het eerste contact van burgers met de overheid vormen. ‘Dat is te vaak geen succes. Regels lijken belangrijker dan mensen, systemen falen, wachttijden zijn te lang en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.