Eric Vrijsen Premium Corner

VVD heeft vooral behoefte aan terugkeer naar het oude pad

23 april 2019Leestijd: 3 minuten

Klaas Dijkhoff roept op tot een ‘koerswijziging’ van de VVD, maar de vraag is veel meer of de partij niet gewoon terug moet naar de oude speerpunten en rap een einde moet maken aan de groene onzin van de laatste tijd, schrijft Eric Vrijsen. Op de achtergrond speelt natuurlijk de opvolgingskwestie, waardoor Dijkhoff zich ook weer niet fel tegen VVD-premier Mark Rutte durft te keren.

Het discussiestuk dat fractieleider Dijkhoff dit weekend rondstuurde naar de VVD-leden heeft een hoog ‘het speelkwartier is voorbij’-gehalte. De kroonprins vindt dat het anders moet. Hij waarschuwt de premier, die zich te veel laat leiden door het belang van de coalitie en de bestuurlijke continuïteit.

Na de verkiezingszege van twee jaar geleden gingen VVD en CDA eerst onderhandelen met D66 en GroenLinks en daarna met D66 en de ChristenUnie. Er ontstond een soort tunnelvisie dat Nederland internationaal voorop moest lopen bij het nemen van klimaatmaatregelen. VVD-minister Eric Wiebes (Klimaat) ging er helemaal in op. De oplossing voor de problemen met ‘aardbevingen’ in Groningen werd dezelfde als die voor het klimaat: iedereen moest van het gas af.  Precies zoals de milieuactivisten wilden en gewone kiezers niet begrijpen.

Dijkhoff sputterde in juli 2018 in Elsevier Weekblad tegen, maar de trein was niet meer te stoppen. De uitslag van de Statenverkiezingen laat zien dat VVD-kiezers weglopen en dat de partij nog veel meer electoraal onheil boven het hoofd hangt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.