Premium Lock Wat overheid van banken verlangt, lappen overheidsdiensten als UWV aan hun laars

09 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
Exterieur werkbedrijf UWV. Foto: ANP.

Het hard aanpakken van de banken wegens hun falende witwascontrole heeft iets eigenaardigs. Niet alleen omdat de overheid onvoldoende manschappen heeft om verdachte transacties te vervolgen, zoals Joris Heijn deze week schreef. Maar ook omdat de overheid zelf het meest faalt, schrijft Arendo Joustra.

Na de ING krijgt ook ABN AMRO een fikse tik op de vingers wegens de falende witwascontrole. De bank moet zijn vijf miljoen particuliere klanten beter gaan controleren op verdachte activiteiten. Dat kreeg de directie deze week te horen van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank. Mogelijk volgt er ook nog een boete van de toezichthouder of vervolging door het Openbaar Ministerie. ING kon die slechts ontlopen door een schikking van 775 miljoen euro te betalen.

Overheid verlangt van banken 100 procents-controle

De maatregelen zijn bedoeld om criminelen de pas af te snijden en te voorkomen dat ze via bankrekeningen geld witwassen en andere illegale praktijken uitvoeren. De overheid verlangt van de banken een 100 procents-controle. Met steekproeven neemt de politiek geen genoegen. Om die eis te realiseren, moeten de banken – en zij niet alleen – honderden extra personeelsleden aannemen; een kostbare operatie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw