Stelling van de dag

‘Verbied prostitutie op Amsterdamse Wallen helemaal…’

04 juli 2019Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw prostitutiebeleid op de Amsterdamse Wallen. Een van de opties is een sluiting van de raambordelen of een verplaatsing van de raamprostitutie.

Volgens Halsema is de situatie in de binnenstad van Amsterdam ‘nijpend’ door de aanhoudende vermoedens van mensenhandel en de groei van prostitutie zonder vergunning.

Lees ook de column van Hans van Tellingen: Pretpark Amsterdam: focus alleen op kwaliteitstoeristen

Woensdag presenteerde de burgemeester vier scenario’s voor de toekomst van de prostitutie in het gebied. Zo wordt voorgesteld om alleen de gordijnen te sluiten (de vrouwen verdwijnen dan uit het zicht maar blijven wel aan het werk), alle prostitutie op de Wallen te verbieden, een deel van de werkplekken te verplaatsen naar een andere locatie en wordt in de laatste optie juist gepleit voor een toename van het aantal werkplekken om de drukte te spreiden.

Halsema gaat in gesprek met de stad en de gemeenteraad. Ook sekswerkers worden daarbij uitgenodigd. Eind 2019 komt de burgemeester met een beperkter aantal scenario’s, die financieel en juridisch uitgewerkt zijn. Het is nog onduidelijk wanneer er een definitief besluit over de toekomst van de Wallen wordt genomen.

Volgens Halsema is de kwestie nauwelijks politiek gekleurd. ‘Ik spreek niet namens GroenLinks maar als de burgemeester van Amsterdam. Als mensen verhandeld, geronseld of uitgebuit worden, dan moet elke Nederlander zich daar bezorgd over maken.’

Rondleidingen ook verboden

De gemeente Amsterdam bepaalde in maart al dat per 1 januari 2020 een verbod op het houden van rondleidingen op de Wallen ingaat. Dat gebeurt om de overlast van deze groepen aan te pakken. ‘We vinden het niet meer van deze tijd dat mensen naar sekswerkers koekeloeren,’ zei wethouder Udo Kock (D66) over de plannen.

Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen pleitte in september 2018 al voor een verbod voor raamprostitutie in de hele stad. Mensonterend, vindt hij de dronken toeristen die naar de dames kijken en de meest smerige opmerkingen maken.

Wat vindt u? Is de situatie op de Wallen met hordes toeristen en vrouwenhandel uit de hand gelopen? Of leidt een verbod alleen maar tot meer illegaliteit? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.