‘Verbied raamprostitutie helemaal…’

22 maart 2019Leestijd: 2 minuten
Uitgaan op de Wallen in Amsterdam op zaterdagavond. Foto: ANP.

De gemeente Amsterdam gaat een verbod instellen op het houden van rondleidingen op de Wallen. De overlast die deze groepen veroorzaken, is een belangrijke reden voor de nieuwe maatregelen. ‘We vinden het niet meer van deze tijd dat mensen naar sekswerkers koekeloeren,’ zegt wethouder Udo Kock (D66) over de plannen.

De nieuwe maatregelen gaan in per 1 januari 2020.

Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen pleitte in september 2018 al voor een verbod voor raamprostitutie in de hele stad. Mensonterend, vindt hij het. Dronken toeristen die naar de dames kijken en de meest smerige opmerkingen maken.

‘Het beeld is altijd: De Wallen zijn er, zullen er eeuwig zijn en als er problemen zijn, dan nemen we wel maatregelen’, zei Van Riessen. ‘Maar je blijft af van De Wallen. Alsof het de kluizen van De Nederlandsche Bank zijn. Want daar kom je niet aan. En dat is gek.’

Uit een onderzoek van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek, in opdracht van Het Parool en AT5 in januari 2019 bleek dat bijna de helft (49 procent) van de Amsterdammers vindt dat het niet meer van deze tijd is om prostituees op de Wallen ‘in de etalage te zetten’. Toch is maar 14 procent van de ondervraagden vóór een verbod op raamprostitutie.

Burgemeester Femke Halsema vindt de situatie op de Wallen niet houdbaar, zei ze een maand later in een interview met de krant. ‘Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel.’

Wat vindt u? Is raamprostitutie niet meer van deze tijd? Of is een verbod betuttelend? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.