Stelling van de dag

‘Nederland had tegen VN-resolutie moeten stemmen’

29 juli 2019Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vrijdag ontsteld gereageerd op de steun van Nederland voor een VN-resolutie waarin Israël op de vingers wordt getikt. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en FVD hebben minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) om opheldering gevraagd.

Het gaat om een resolutie van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties waarin Israël wordt veroordeeld wegens de behandeling van Palestijnse vrouwen. 

Het steekt de Nederlandse partijen dat Israël wel en bijvoorbeeld Saudi-Arabië niet wordt aangesproken. Eerder droegen de partijen minister Stef Blok op actief stelling te nemen tegen VN-lidstaten die ‘disproportioneel agenderen tegen Israël’ en om ‘onrechtvaardige resoluties af te wijzen’.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft namens de fracties vragen gesteld. ‘Hoe vaak is bijvoorbeeld de situatie van vrouwen in Saudi-Arabië, waar vrouwen zonder hun “male guardian” helemaal niets mogen, op de agenda geplaatst en hoe vaak is dat land veroordeeld?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt in het AD van een ‘totaal eenzijdige motie’ tegen Israël. Hij vindt het bovendien niet terecht dat er in de resolutie in het geheel niet wordt gesproken over de rol van de Palestijnse Autoriteit en Hamas.

‘Rutte-3 mist “backbone”,’ twitterde Derk Jan Eppink, FVD-fractievoorzitter in het Europees Parlement. Volgens Eppink speelt Nederland landen als Iran en Saudi-Arabië in de kaart.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Israël is zelf geen lid van de Economische en Sociale Raad van de VN. Saudi-Arabië en Nederland zijn dat tot 2021 wel. Veertig leden stemden in met de resolutie, waaronder, naast Nederland, ook grote landen als China, Frankrijk en Rusland. De Verenigde Staten en Canada stemden tegen. Negen landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, onthielden zich van stemming.

Wat vindt u? Is het goed dat Nederland opkomt voor onderdrukte vrouwen in Palestijnse gebieden? Had Nederland zich beter kunnen onthouden van stemming? Of had Nederland zich juist sterk moeten maken en een stem tegen de resolutie moeten uitbrengen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.