Verhaal van de Dag

Levenslang voor Willem Holleeder

04 juli 2019Leestijd: 3 minuten

Dat Willem Holleeder levenslang zou krijgen voor vijf liquidaties en een doodslag, lag voor de hand. Maar met zijn veroordeling is het monsterproces nog niet voorbij. De zaak wordt in hoger beroep overgedaan. Toch markeert dit vonnis een afscheid van de Hollandse ‘klompenmaffia’ en een generatiewisseling, schrijft Gerlof Leistra.

Zoals verwacht is Willem Holleeder (61) vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan de liquidaties van zijn zwager Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, Thomas van der Bijl en Johnny Mieremet en de doodslag op Robert ter Haak. Bovendien gaf hij samen met Dino Soerel en Stanley Hillis leiding aan een criminele organisatie.

Voor de nabestaanden, zijn zussen Astrid en Sonja, en voor de samenleving waren het vanmorgen bevrijdende woorden. Na een monsterproces van in totaal zestig zittingsdagen en een eis van levenslang verdwijnt De Neus voor de rest van zijn leven achter de tralies. Hij is 61 jaar en zwaar hartpatiënt. Levenslang was altijd levenslang, tenzij gratie werd verleend. Nu volgt na 25 jaar een toetsing of iemand nog gevaarlijk is, maar dan is Holleeder 86.

Verklaringen kroongetuigen, zussen en ex-vriendin betrouwbaar

Weliswaar was er geen direct bewijs tegen Holleeder in de vorm van sporen of beelden, maar het Openbaar Ministerie presenteerde een stortvloed aan belastende verklaringen van twee kroongetuigen, nabestaanden, familie en relaties. Bovendien had het Gerechtshof in 2017 al een voorschot genomen door zijn partner-in-crime Dino Soerel levenslang te geven voor de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Volgens het Hof was Holleeder medeschuldig, al was hij officieel geen verdachte.

De rechtbank vindt de verklaringen van de twee kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, van zijn zussen en zijn ex-vriendin betrouwbaar.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra van vorig jaar terug: De nieuwe Holleeder is van allochtone afkomst

Levenslang voor Holleeder staat voor een generatiewisseling in de georganiseerde misdaad. De meeste leden van de Hollandse ‘klompenmaffia’ zijn vermoord, zitten vast of zijn met ‘pensioen’. Jongere criminelen van met name de Mocromaffia maken inmiddels de dienst uit en zijn zo mogelijk nog gewelddadiger dan Holleeder en zijn maten. Sinds 2012 vechten zij een onderlinge strijd uit waarbij al tientallen doden zijn gevallen. Waar Holleeder zijn geld de laatste jaren vooral verdiende met afpersing, gaat het bij de ‘nieuwe Holleeders’ om grootschalige handel in drugs.

Rol Holleeder lijkt uitgespeeld: criminelen zijn opportunisten pur sang

De rol van Holleeder lijkt definitief uitgespeeld. Natuurlijk kan hij ook vanuit de gevangenis nog opdrachten geven aan handlangers, maar zijn netwerk is versplinterd. Criminelen zijn bovendien opportunisten pur sang. Net als Holleeder zelf kiezen zij voor de sterkste partij of beginnen voor zichzelf. Voor de jongere lichting is Holleeder verleden tijd.

 

Hoger beroep

Holleeder gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Zijn advocaat deelde op Twitter een geschreven reactie van Holleeder op het vonnis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.