Misdaad

De nieuwe Holleeder is van allochtone afkomst

05 februari 2018Leestijd: 1 minuut

Het vandaag begonnen proces tegen Willem Holleeder is in zekere zin de zwanezang van de Hollandse netwerken. Holleeder is de laatste der Mohikanen. Vrijwel alle andere beruchte Hollandse criminelen van zijn generatie zijn geliquideerd, zitten vast of zijn met pensioen.

Gerlof Leistra las het boek van Astrid Holleeder, Dagboek van een getuige. Lees hier de recensie. 

Volgens Sander Janssen, die Holleeder samen met zijn collega Robert Malewicz bijstaat, is zijn cliënt ‘niet de spil in de Amsterdamse onderwereld en is hij dat ook nooit geweest’.

Dat ziet het Openbaar Ministerie anders, zei officier van justitie Sabine Tammes in haar openingswoord. ‘In onze ogen is Holleeder een doodordinaire ontvoerder, afperser en moordenaar.’

Zijn rol lijkt hoe dan ook uitgespeeld. De kans dat hij levenslang krijgt voor betrokkenheid bij vijf liquidaties en lidmaatschap van een criminele organisatie, is levensgroot. Bovendien maken andere criminelen inmiddels de dienst uit: onder anderen Marokkanen, Albanezen en Antillianen. De nieuwe Holleeder is van allochtone afkomst. Vanmiddag zal Holleeder voor het eerst op zitting worden gehoord. De komende circa zestig zittingsdagen zal blijken welke rol hij sinds 2000 in het milieu heeft gespeeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.