Holleeder wacht levenslang, nabestaanden hebben het al

01 maart 2019Leestijd: 3 minuten
Willem Holleeder. Foto: ANP.

Levenslang is de enige passende sanctie tegen Willem Holleeder. Dat vinden niet alleen de aanklagers die vandaag met hun strafeis tegen de crimineel komen, maar ook de nabestaanden van zijn vermoorde connecties. Ondanks hun angst hadden zij de moed om tegen Holleeder te getuigen.

In zijn slachtofferverklaring sprak Joey Houtman – zoon van de in 2005 in Osdorp geliquideerde drugshandelaar Kees Houtman – eind vorig jaar de hoop uit dat Willem Holleeder de rest van zijn leven in de Extra Beveiligde Inrichting zal zitten: ‘Van rondjes op je Vespa naar rondjes door de cel.’ De ontkenning van Holleeder dat hij bij de moord betrokken was, deed hem denken ‘aan het jongetje dat chocolade op zijn wangen heeft, maar zegt het niet te hebben gegeten’.

Als een fragmentatiebom vernietigde moord alles voor nabestaanden

De slachtofferverklaringen tonen aan dat de moord op Houtman voor de nabestaanden als een fragmentatiebom alles heeft vernietigd. De achterblijvers zijn emotioneel zwaar beschadigd, hun leven stopte op de dag van de moord. Weduwe Marie Houtman en haar tienerdochter Gillian waren zelfs ooggetuige van de liquidatie.

De meeste slachtoffers zitten sinds de liquidatie van Houtman financieel ook nog eens aan de grond. Holleeder heeft ze voor miljoenen euro’s afgeperst en ze missen de kostwinner van het gezin. Dankzij deels zwart geld leefden zij jaren op grote voet, maar die gouden tijden zijn voorbij. Dat verlies valt echter in het niet bij het verlies van hun geliefde. In één klap is geld niet meer het belangrijkst.

De afgelopen jaren sprak ik vaak met de nabestaanden. Slachtofferhulp kregen ze lange tijd niet. Ze hadden immers geleefd met een crimineel en wisten vaak goed dat het meeste geld niet eerlijk was verdiend. Voor kinderen ligt dat verhaal anders, zou je zeggen: zij hebben niet gekozen voor een criminele vader. Maar ook zij zijn aan hun lot overgelaten.

Astrid Holleeder twijfelt er niet aan dat haar broer wraak zal nemen

Wat in de gesprekken opviel, was de levensgrote angst voor Holleeder. In hun ogen is hij tot alles in staat. Wie het waagt om tegen hem te verklaren, is vroeg of laat zelf aan de beurt. Dat gold onder anderen voor de doodgeschoten Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl. In haar verklaringen en in haar boeken zegt Astrid Holleeder – die haar zwager Cor van Hout verloor omdat hij werd vermoord – er niet over te twijfelen dat haar broer wraak zal nemen.

De belastende verklaringen van onder anderen Astrid Holleeder en Marie Houtman, maar ook van Sonja Holleeder (de weduwe van Cor van Hout) en Sandra den Hartog (weduwe van de vermoorde crimineel Sam Klepper en ex-vriendin van Holleeder) zijn voor het Openbaar Ministerie vitale onderdelen van het bewijs tegen Holleeder. Hun moed is groot. Ondanks hun angst durfden zij hun mond open te doen.

Nabestaanden zeggen vaak dat zij levenslang hebben. Dat is ook zo. Voor hen is zo’n slepend strafproces een dagelijkse martelgang. Op de meest onverwachte momenten worden ze in de media geconfronteerd met de verhalen en de foto’s.

In de zomer krijgt Holleeder te horen of hij inderdaad levenslang in de cel verdwijnt. Daarna volgt het hoger beroep. Voor de nabestaanden is het nooit afgelopen.