Vier keer levenslang: Hof laat deals met kroongetuigen overeind

29 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Rechtbanktekening laatste woord in Passageproces

In het grote liquidatieproces Passage zijn de deals met kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros ondanks de felle kritiek van de advocaten overeind gebleven. Het Hof veroordeelde Jesse Remmers, Moppie Rasnabe, Siegfried Saez en Dino Soerel tot levenslang voor hun rol in een groot aantal liquidaties.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Vooral de veroordeling van Dino Soerel is een zwaar bevochten overwinning voor het Openbaar Ministerie (OM). De ongekend gedreven Nico Meijering en Christian Flokstra hadden zich acht dagen lang de blaren op de tong gepleit. Hun nota telde 2.250 pagina’s, een record in de Nederlandse rechtbankgeschiedenis.

Monsterproces

Het Passage-proces geldt met recht als een monsterproces. De behandeling nam tien jaar in beslag en het dossier beslaat 600 ordners. Voor de rechter verschenen lieden die jaren lang dood en verderf hebben gezaaid in de onderwereld en zich onaantastbaar waanden. Pas nadat La Serpe naar justitie stapte om een deal te sluiten, kwam er zicht op de vermeende opdrachtgevers en uitvoerders van de liquidatie van onder anderen Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Hij bekende zelf te hebben geschoten bij de moord op Houtman.

Voor het OM was het even slikken om een deal te sluiten met een moordenaar. Dat gold ook voor het contract met Fred Ros. Die had van de rechtbank dertig jaar gekregen en koos pas daarna eieren voor zijn geld. Bezwaar van de advocaten was dat hij zeven jaar lang kennis had kunnen nemen van alle verklaringen in het dossier en daar zijn eigen verhaal op kon afstemmen.

OM maakte vuile handen

De hele gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs. Door deals te sluiten met moordenaars, maakt het OM vuile handen. Maar er was geen andere manier om de hoofdverdachten voor de rest van hun leven achter de tralies te krijgen.

Het arrest van het Hof is een opsteker voor het OM. Ondanks alle kritiek van de advocaten volgt het Hof de aanklacht van de twee advocaten-generaal grotendeels. In de zaak tegen Willem Holleeder – wiens rol veelvuldig in het proces passeerde, maar tegen wie een aparte zaak dient – lijkt levenslang nu ook onontkoombaar.