Reacties op de stelling

‘Ik ben trots op wat Nederland was, niet op wat het is geworden’

27 juni 2019Leestijd: 4 minuten

Van hoog- tot laagopgeleid, van jong tot oud en van allochtoon tot autochtoon: Nederlanders blijken opvallend eensgezind over wat typisch Nederlands is. Bent u er trots op om Nederlander te zijn?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Twan Hendriks

Ik ben trots op wat Nederland was, niet op wat Nederland is geworden. En al helemaal niet op wat nep/import-Nederlanders van ons mooie land willen maken.

H.P.J. Blom

Voor een land van onze grootte met hoge plaatsen op een hoop lijstjes: onderwijs, pensioenen, rekenvaardigheid, export, geluk, gezondheidszorg etc. hebben we voldoende redenen om trots te zijn.

Dat we niettemin veel klagen moet als folklore worden beschouwd.

Meline Reumers

Nederland en het Nederlanderschap is de laatste 40 jaar zwaar gedevalueerd. Immigranten krijgen al decennialang het Nederlanderschap praktisch voor niets. Weinig echte vluchtelingen, veel gelukszoekers en zelfs oorlogsmisdadigers worden aan de lopende band ‘Nederlander’.
Deze immigranten hebben vaak twee paspoorten en voelen en gedragen zich niet als echte Nederlanders en zij hebben toch dezelfde rechten als ik, met een paspoort en generaties voorouders die dit land mee hebben opgebouwd.
Het Nederlanderschap is ernstig in waarde gedaald, hoe kan ik daar nu trots op zijn?

Alfred Verveer

Ook ik ben een trotse Nederlander, ben wel blij dat ik niet in Nederland hoef te wonen, veel te duur en claustrofobisch en een betuttelende overheid.
Zie het kortebroeken-advies van de overheid gisteren. Ik kom er nog zelden en ben ook een trotse bewoner in Frankrijk, waar het leven een stuk makkelijker en mooier en goedkoper is met mijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld krijg ik ieder jaar een ‘cheque d’énergie’ van de Franse staat, zegge 200 euro, op een totale jaarrekening van 500 euro is dat toch een aardige geste. En géén wegenbelasting hier. Zou wel een haring lusten!

Ad Van Ekeren

Trots op de Nederlandse handelsgeest. Trots op m’n Nederlanderschap (al wordt dat wat minder). Zorgen: de toenemende dominantie van de islam, zonder tegenspraak van regering en burgerdiensten (b.v. politie met iftarmaaltijden) etc. We behoren seculier te zijn en kerk en staat te scheiden. Dit laatste komt steeds minder tot uitdrukking waarbij de islam gerichte zaken vaak met de mantel der liefde worden bedekt en onder de noemer cultuur worden goedgepraat. Gelijkheid in de toekomst, zal het blijven? Verder de onbehouwen en agressieve omgang met elkaar. De omgang met drugs en de laconieke omgang ermee baart me veel zorgen voor de toekomst.

J. Mulder

Ik ben een trotse Nederlander.

Ik ben er trots op dat wij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gevestigd hebben. Ik ben er trots op dat wij de wereldzeeën hebben bevaren en als klein land op zee nog spierballen konden laten zien. Ik ben trots op de handelsgeest die ons land veel voorspoed heeft gebracht, ik ben trots op de oude kunstenaars en de Nederlandse literatuur. Ik kan nog wel doorgaan.
Ik ben niet trots op het inruilen van een republiek in een monarchie door onze adel begin 1800, ik ben niet trots op onze slappe politici die beloftes doen maar nooit nakomen, ik ben niet trots op onze rechterlijke macht die niet ziet wat onder de bevolking leeft en voor de bevolking onbegrijpelijke uitspraken doet, ik ben niet trots op ons slappe immigratiebeleid, ik ben niet trots op het pappen en nathouden van mensen die echt niet willen werken en alleen willen profiteren van de verzorgingsstaat. Ook hier kan ik nog wel doorgaan.
Een eenduidig antwoord is dan ook volgens mij niet te geven.

Loek Jansen

Blijft Nederland zijn eigen identiteit behouden? De tijd zal het leren, maar helemaal gerust ben ik er niet op. Als ik kijk naar het toenemende aantal moslims in ons land waar ze in de grote steden spoedig in de meerderheid zullen zijn, maak ik mij daar wel zorgen over. Je krijgt twee soorten samenlevingen met een andere cultuur en andere gewoontes. Dat moet onvermijdelijk tot conflicten lijden.

F. Geurts van Kessel

Volmondig ja! Ik ben er trots op Nederlander te zijn en ook op hetgeen Nederland in de loop van de geschiedenis heeft weten te bereiken. Wat ik echter uitermate storend vind, en ook wel een beetje gevaarlijk, is dat het erop lijkt dat er steeds meer Nederlanders zijn die er niet trots op zijn Nederlander te zijn. Nederlanders die het liefst alles wat Nederland in de loop van de geschiedenis heeft bereikt kapotmaken en laten ondersneeuwen door een opgelegd allesoverheersend en nooit aflatend schuldgevoel over dingen die Nederland in het verleden ooit fout heeft gedaan. Nederlanders ook met andere, vaak dubieuze, loyaliteiten, en opvattingen die lijnrecht staan tegenover wat mij als kind is bijgebracht en waarvan ik vind dat het mij tot Nederlander maakt.

J. van Deventer

Ik ben zeker een nationalist, maar ik ben er niet ‘trots’ op om Nederlander te zijn. Ik ben en voel mij 100 procent Nederlander, maar dat is niet mijn eigen verdienste, dus kan ik daar niet trots op zijn. Het zou net zoiets zijn als er trots op zijn dat je man of vrouw bent. Dat neemt niet weg dat er niets mis is met liefde voor je eigen land en je eigen volk.
Tot mijn genoegen staat de eigen taal op de eerste plaats van eigenschappen die Nederland tot Nederland maken. Nu nog handelen overeenkomstig die overtuiging, dat wil zeggen meer liefde voor de eigen taal bij het spreken en het schrijven. Eigen taal eerst!
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.