‘Ik ben er trots op een Nederlander te zijn’

26 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Oranje supporters lopen in een mars naar het stadion voor aanvang van het EK-duel van het Nederlands elftal tegen Portugal (2012). ANP

Van hoog- tot laagopgeleid, van jong tot oud en van allochtoon tot autochtoon: Nederlanders blijken opvallend eensgezind over wat typisch Nederlands is.

De uitspraken van koningin Máxima in 2007 ten spijt: bijna de helft (41 procent) van de Nederlanders geeft aan dat er wél zoiets bestaat als een Nederlandse identiteit. Nog eens 42 procent is het daar deels mee eens. Dat blijkt uit het woensdag verschenen onderzoek Denkend aan Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder vijfduizend Nederlanders gedurende twee jaar.

De Nederlandse taal is de meest verbindende factor van de nationale identiteit. Ook scoren de verworven vrijheden hoog, de gelijkheid tussen man en vrouw en vieringen als Koningsdag, Bevrijdingsdag en Sinterklaas.

Gertjan van Schoonhoven zette eerder de verhalen Nederlandse tradities op een rij. Bestel de speciale editie hier

Nederlanders zijn het dus eens over wat Nederlands is, maar minder over hoe dat moet worden ingevuld. Mensen die symbolen en tradities zoals Sinterklaas en de Nederlandse vlag noemen als belangrijke verbindende kenmerken, ‘zijn geneigd te denken in termen van dé Nederlandse identiteit’, schrijft het planbureau. Ze vinden dan ook vaak dat de overheid tradities moet beschermen.

Bedreigingen: EU en islam

Anderen voelen zich juist meer verbonden met de burgerlijke vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting en religie en het recht op demonstreren. Ze verwachten vooral dat de overheid die rechten waarborgt.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders polarisatie zien als de grootste bedreiging voor Nederland. De islam wordt gezien als de op één na grootste bedreiging van de Nederlandse identiteit. Ook de Europese eenwording scoort hoog.

Wat vindt u? Bent u trots op uw Nederlanderschap? Waardoor voelt u zich verbonden met Nederland? En wat ziet u als de grootste bedreigingen voor de Nederlandse identiteit? Praat mee over de Stelling van de dag!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.