Reacties op de stelling

‘Ik verwacht dat steeds meer demonstraties worden verboden’

13 juni 2019Leestijd: 2 minuten

Een debat in de Tweede Kamer is dinsdagmiddag verstoord door een tiental klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Moeten demonstranten niet juist in de Tweede Kamer, daar waar de belangrijkste politieke besluiten worden genomen, hun stem kunnen laten horen?, vroegen wij u. U reageert resoluut.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Annette Schols

Demonstreren is inderdaad een democratisch recht, maar wat die gekken van Extinction Rebellion doen is iets heel anders. Dat is bewust door middel van schreeuwen de orde verstoren en dat, vind ik, kan niet. Ik heb in het verleden ook meegelopen met demonstraties waar ik achter stond, maar dat ging, soms zelfs met 400.000 mensen, er zeer ordelijk aan toe. Inmiddels wordt het demonstratierecht natuurlijk al stevig uitgehold, denk maar aan het verbieden van Pegida bij die moskee, de Blokkeerfriezen en zo zijn er nog wel een paar. Het is steeds moeilijker om als gezagdrager een afweging te maken wat betreft veiligheid en noem maar op. Ik verwacht, zoals het politieke klimaat er op dit moment uitziet, dat er steeds meer demonstraties verboden gaan worden, zeker als het ingaat tegen het huidige politieke klimaat. Dan kun je het helemaal wel schudden!

Peter Laman

Ze kunnen voor de deur van de Tweede Kamer protesteren, maar niet in de vergaderzaal. Elk recht kent grenzen.

H. Groenewegen

Als demonstranten willen demonstreren tegen bijvoorbeeld Shell, dan mag dat op de stoep voor de deur en niet in de boardroom tijdens de vergadering van de raad van bestuur of in de zaal van de aandeelhoudersvergadering. Waarom dan wel in de Tweede Kamer terwijl deze in sessie is?

Maria van Bommel

Demonstreren is een recht voor iedereen. Waarom mag Pegida dan niet bij – de rare naam – moskee demonstreren en wel op het Stadhuisplein? Of geldt dit alleen voor authentieke Nederlanders?

Ben benieuwd of Jorritsma ook zo handelt uit principe met de intocht van de Sint. De tegendemonstranten van de anti piet beweging mogen zich niet in de stad bevinden op die dag. Ken er enkelen van, zij zijn vorig jaar opgepakt terwijl de anti’s geweld gebruikten en zij niet. Die werden dus niet opgepakt maar kunnen doen war ze willen, zijn geen ras echte Nederlanders.

H. van IJmeren

Eruit met die linkse klimaatdrammers.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.