Verhaal van de dag

Kliniek Michael P. opnieuw onder vuur: levensgevaarlijke patiënt ontsnapt

05 juni 2019Leestijd: 5 minuten

Fivoor, de forensische psychiatrische kliniek in Den Dolder waar ook Michael P. verbleef, is opnieuw ernstig in verlegenheid gebracht. Een levensgevaarlijke patiënt is zaterdag ontsnapt. De politie is naar hem op zoek, maar de man is vooralsnog spoorloos.

Dat meldt het AD woensdag. De politie heeft het verhaal bevestigd.

Het gaat volgens de krant om Peter M. (44) uit Dordrecht. Zaterdag had M. drie uur verlof. De eerste twee uur bracht hij door onder toezicht van een begeleider, het derde mocht hij alleen doorbrengen. Toen ging hij ervandoor.

Volgens zijn familie is hij levensgevaarlijk als hij zijn medicijnen niet slikt. M. is psychotisch en lijdt aan schizofrenie. ‘Ik houd mijn hart vast,’ zegt zijn moeder in de krant. De familie zelf kwam er pas achter toen er maandagmiddag een arrestatieteam op de stoep stond.

Opmerkelijk is dat de gemeente Zeist niet op de hoogte was van de ontsnapping. Uit een bericht van RTV Utrecht blijkt dat de gemeente pas dinsdag per toeval op de hoogte werd gesteld, toen een journalist van het AD rond ging bellen en een bezorgde bewoner de gemeente belde.

M. wilde station opblazen met atoombom

M. werd in 2017 veroordeeld omdat hij via internet had gemeld dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Enkele dagen later viel hij in Dordrecht een man aan die zijn boodschappen in zijn auto laadde. M. sprong de man uit het niets op z’n rug en droeg op dat moment een mes bij zich. Het slachtoffer en zijn zoon wisten M. te overmeesteren.

Uit onderzoek bleek dat M. volledig ontoerekeningsvatbaar was. In februari 2018 werd hij door het Gerechtshof van Den Haag ontslagen van alle rechtsvervolging en in een psychiatrische kliniek geplaatst.

Dit ging er allemaal verkeerd bij de behandeling van Michael P.: De schokkende conclusies uit het onderzoeksrapport

M. kwam in januari 2019 in de kliniek Fivoor terecht. Hij stond bekend als onhandelbaar en agressief. Hij weigerde zijn medicijnen in te nemen en viel de wijkagent telefonisch lastig. Ook zou hij diverse keren hebben gezegd dat hij van plan was te ontsnappen.

Desondanks werd M. onlangs overgeplaatst naar een andere gesloten afdeling in de kliniek, waar wordt gewerkt aan resocialisatie en patiënten langzaamaan vrijheden terugkrijgen.

Tot grote verbazing van zijn familie. M. is in 2014 al uit een ggz-instelling ontsnapt. De familie zegt de kliniek diverse keren te hebben gewaarschuwd voor de vluchtplannen van M.

Reactie Fivoor

De kliniek heeft op haar website een verklaring gegeven over M. Fivoor zegt dat het verlof van de man ‘toegekend is volgens de daarvoor geldende procedures’. Hierbij wordt volgens de kliniek melding gedaan ‘bij de aangewezen personen en instanties’.

‘De politie kijkt nu naar hem uit. De patiënt is nog niet terecht.’ De patiënt heeft volgens Fivoor ‘geen tbs-maatregel’. Ook laat de kliniek weten dat hij er niet verbleef ‘als onderdeel van detentie’. In algemene zin voegt de kliniek eraan toe dat ‘er momenteel geen patiënten met een zedenverleden worden opgenomen’ bij Fivoor.

Meer achtergrond bij dit onderwerp: Kamer keihard over minister Dekker in zaak-Anne Faber

Eerder op woensdag drong  burgemeester van Zeist Koos Janssen er bij de kliniek op aan om ‘opening van zaken’ te geven over de weggelopen patiënt.

De directie van de kliniek moet vanmiddag nog op het matje komen bij minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om tekst en uitleg te geven. Een school een paar kilometer van Den Dolder besloot vanochtend de kinderen binnen te houden.

Patiënt beroofde slijterij

Afgelopen weekeinde was er ook al onrust in Den Dolder. Toen sloeg een patiënt van dezelfde kliniek een ruit in bij een slijterij en nam hij drank mee. De man wilde midden in de nacht vertrekken uit de kliniek. Dat vonden ze bij Fivoor geen goed idee. ‘Er is in afstemming met de reclassering gekeken of we de patiënt toch gedwongen binnen konden houden, maar dit bleek op juridische gronden helaas onmogelijk. Om 2.30 uur hebben we de patiënt moeten laten vertrekken,’ schreef Fivoor in een reactie.

De patiënt meldde zich om 03.15 uur weer bij Fivoor, waarna hij is aangehouden door de politie. Fivoor weet nog niet of de man na vrijlating door de politie  terugkeert naar de psychiatrische instelling.

Bedreigd met een mes

Vorig najaar werd een inwoner van Den Dolder bedreigd met een mes toen een groepje cliënten werd aangesproken op drank- en drugsgebruik. Ze zaten op dat moment bij een kinderspeelplaats aan een voetpad tussen de instelling en het dorp.

Waarom perverse Michael P. zo snel weer vrij rondliep, lees hier de reconstructie van Gerlof Leistra

En in april bleek dat de kliniek ten onrechte twee patiënten met verlof had gestuurd. Dit gebeurde terwijl zij geen vrijheden hadden. ‘Eenmaal is een rapportage van een behandelaar verkeerd geïnterpreteerd, en is er geconcludeerd dat er vrijheden waren. De andere keer waren vrijheden ingetrokken (…) en zijn ze teruggegeven zonder akkoord van behandelaar,’ staat in de notulen van een veiligheidsoverleg van begin maart 2019. De twee verbleven niet wegens een misdrijf in de kliniek. In dezelfde notulen werd ook melding gemaakt van twee messen die waren verdwenen in de kliniek.

Sluiting in 2025

Fivoor is de kliniek waar ook Michael P. verbleef, de moordenaar van Anne Faber. Bij zijn behandeling werden veel fouten gemaakt en kreeg hij te veel vrijheden. Fivoor sluit in 2025, maar bewoners uit Den Dolder willen dat dit eerder gebeurt.

Na de moord op Anne Faber heeft Fivoor een verbeterplan opgesteld met aandacht voor onder meer personeelsbezetting en onveiligheid.

Begin april overleefde minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een zwaar debat over de fouten die zijn gemaakt bij de behandeling van Michael P. Een motie van wantrouwen tegen de minister werd alleen gesteund door DENK.

Politici verbijsterd

Politici hebben verbijsterd gereageerd op het nieuws van de ontsnapping. ‘Daar gaan we weer,’ reageerde PVV-politicus Geert Wilders op Twitter. Hij wil dat de kliniek wordt gesloten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Hoelang blijven we spelen met mensenlevens?’ vraagt Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Joost Eerdmans zich af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.