Politiek

Zij verruilden hun partij voor Forum voor Democratie

18 april 2019Leestijd: 4 minuten

SGP-wethouder in Staphorst Sytse de Jong (48) stapt over naar Forum voor Democratie (FVD). God hielp hem bij die beslissing, zei hij donderdag tegen RTL Nieuws. De Jong is niet de enige die een overstap maakte van een gevestigde partij naar die van Thierry Baudet.

Derk Jan Eppink

In 1984 begon Derk Jan Eppink (60) als stagiair bij de Europese Commissie en werd daarop assistent in het Europees Parlement. In 1987 maakte hij de overstap naar de journalistiek en werd redacteur bij NRC Handelsblad. Hij begon als buitenlandredacteur en werd daarna politiek redacteur in Den Haag.

In 1995 ging hij werken voor de Vlaamse krant De Standaard. Hij werkte daarna als kabinetsmedewerker voor Europees commissaris Frits Bolkestein (voor wie hij ook de toespraken schreef) en vicepresident van de Europese Commissie, Siim Kallas uit Estland.

Hij keerde terug naar de journalistiek en versloeg de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2007 voor het Vlaamse weekblad Knack. Ook begon hij voor Elsevier Weekblad.

Van 2009 tot 2014 was hij lid van het Europees Parlement. Namens de Vlaamse partij Lijst-Dedecker maakte hij deel uit van de fractie van Conservatieven en Hervormers. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 was Eppink lijstduwer voor de VVD. Eppink zegde op 1 april 2018 zijn lidmaatschap bij de VVD op. In november 2018 werd bekend dat Eppink lijsttrekker zou zijn voor FVD voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2019.

 Sytse de Jong

Sytse de Jong (48) was dertig jaar lid van de SGP en 12 jaar wethouder in Staphorst. Bij FVD hoopt hij als gedeputeerde in de provincie aan de slag te gaan.

‘Het boek van de SGP is uit, het is tijd voor een nieuw boek. God hielp me,’ zegt hij tegen RTL Nieuws over zijn beslissing. ‘Het is niet zo dat de SGP niets meer is of dat er van alles fout is met de partij. Ik heb jarenlang met veel voldoening als SGP-politicus gewerkt.’ Maar De Jong vindt het tijd voor een nieuwe stap.

‘Ik ben vrij conservatief en Forum vertolkt een conservatief geluid. Zo is Forum kritisch op de overheid. En ik sta achter hun plannen over de energietransitie. Ik vind dat we moeten zorgen voor Gods aarde, maar je moet wel oog houden voor tempo en draagvlak. Ik hou van die praktische insteek en wil me blijven afvragen: wat betekent dit voor onze inwoners?’

Robert de Haze Winkelman

Robert de Haze Winkelman (65) was jarenlang directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en werkte daarvoor voor het Ministerie van Financiën. Van 1995 tot 1999 was hij Eerste Kamerlid voor de VVD. Ook was hij twaalf jaar statenlid in Zuid-Holland, waarvan de laatste vier jaar fractievoorzitter. In 2012 zegde hij zijn lidmaatschap van de VVD op.

In 2016 besloot hij zich aan te sluiten bij FVD. In een videoboodschap legde hij uit waarom.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De carrière van De Haze Winkelman bij FVD was van korte duur. In 2018 royeerde partijleider Baudet De Haze Winkelman en eveneens oud-VVD’er Betty Jo Wevers. De twee zouden hebben geprobeerd de macht te grijpen binnen de partij. In een reactie liet De Haze Winkelman weten dat de partij een ‘schrikbewind voert’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Paul Cliteur

Paul Cliteur (63) werd eind jaren ‘80 curator van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, maar stapte twee keer over naar een andere partij.

Hij was in 2004 en 2014 lijstduwer voor de Partij voor de Dieren voor de Europese verkiezingen, en vervulde die rol in 2006 ook voor de Tweede Kamerverkiezingen. De rechtsfilosoof en hoogleraar maakte vorig jaar de overstap naar Forum voor Democratie, waar hij inmiddels directeur is van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van de partij.

‘Ik ben nog steeds enthousiast over de dierenpartij, maar niet omdat die partij “links” is. Dat is ze niet, dieren zijn niet links,’ antwoordde hij tegenover de website Binnenlands Bestuur op de vraag of de overstap van de als links te boek staande dierenpartij en het rechtse FVD niet onlogisch is. ‘De partij heeft standpunten die we ook bij Forum voor Democratie kunnen overnemen. Het is niet rechts of links om in te zien dat dieren levende wezens zijn met belangen en rechten. De waarheid is ook niet links of rechts.’

Volgens Cliteur is FVD een ‘prachtige partij, met een prachtig programma’. ‘Ik zou heel zwaarwegende redenen moeten hebben om me van Thierry Baudet te distantiëren,’ zei hij over Baudet, die zijn dissertatie Aanval op de Natiestaat, later als boek gepubliceerd, verdedigde bij Cliteur. De FVD-lijsttrekker werkte ook zes jaar voor het Instituut voor Metajuridica, de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden waar ook Elsevier Weekblad-columnisten Afshin Ellian en Geerten Waling onderzoek doen.  

Cliteur schreef de boeken Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders (2016) en In Naam van God: elke dag een aanslag (2018).Van 1993 tot 1995 was de uitgesproken atheïst en secularist voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.