Standpunt

CDA: IS-kinderen blijven weren

17 april 2019Leestijd: 3 minuten

Kinderen van Nederlandse IS-terroristen horen hier niet thuis en mogen niet terugkeren, vindt het CDA. Alleen als hun ouders definitief afstand van hun kinderen doen, kunnen zij naar hier worden gehaald. Ook bij weeskinderen moet onomstotelijk vast staan dat hun jihadistische ouders overleden zijn, anders komen zij er hier niet in.

Dat staat in een nog vertrouwelijke notitie waarmee de CDA-fractie een standpunt inneemt in het voortgaande debat over ‘zielige’ IS-vrouwen en -kinderen in Syrië en Irak. De CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert schreven het stuk, omdat zij toenemende druk vanuit de media en de samenleving voelen om de kinderen en vrouwen van IS-strijders terug te halen. In een besloten vergadering schaarde de CDA-fractie zich dinsdag achter deze harde lijn.

Bekijk hier de notitie van het CDA (pdf)

Lees ook de column van Philip van Tijn: Zijn de jihadkinderen uit het ‘kalifaat’ onschuldig?

Beide Kamerleden waarschuwen voor ‘de agenda van Islamitische Staat’. De terroristische beweging probeert na het instorten van het kalifaat ‘in te spelen op gemoederen in de bevolking om ervoor te zorgen dat strijders mogen terugkeren naar hun land van herkomst om daar hun terroristische activiteiten te kunnen voortzetten’.

Deel politiek wil jihadi-kinderen terughalen

In Den Haag hebben een aantal linkse fracties, D66 en het Rode Kruis zich uitgesproken voor terugkeer van jihadi-kinderen. Hun Nederlandse grootouders gaven meelijwekkende interviews waarin zij zich grote maakten over de kleinkinderen die zich detentiekampen in het Noorden van Irak en Syrië bevinden. Omtzigt en Van Helvert wijzen erop dat yezidi-vluchtelingen en andere slachtoffers van het IS-kalifaat zich nog altijd in kampen bevinden waar de toestand nog veel slechter is dan in de detentiekampen voor IS-vrouwen en -kinderen.

Het blokkeren van de terugkeer van jihadisten is volgens de CDA-Kamerleden een kwestie van eigen veiligheid. Laat je ‘zielige kinderen’ terugkeren naar Nederland, dan is te verwachten dat vervolgens hun vader of moeder aanspraak maakt op terugkeer in het kader van gezinshereniging en het grondwettelijke recht op leven in familieverband.

Lees ook de column van Afshin Ellian: Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma

‘Mochten eventueel toch kinderen terugkeren, dan zullen zij op maat behandeld moeten worden, omdat zij in verschillende mate een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving als gevolg van de opvoeding die hun ouders voor hen hebben gekozen,’ schrijven de CDA-Kamerleden in een kennelijke verwijzing naar de praktijken in het voormalige IS-gebied waar kinderen werden gehersenspoeld en getuige waren van onthoofdingen.

Tikkende tijdbommen

Terrorismedeskundigen waarschuwen dat dergelijke kinderen na terugkeer in Nederland ‘een tikkende tijdbom’ zijn en zich ieder moment kunnen ontpoppen als terrorist.

Lees ook dit stuk van Nikki Sterkenburg: Terughalen kalifaatkinderen enorm veiligheidsprobleem

Omtzigt en Van Helvert vinden dat het kabinet moet volharden in de lijn dat géén mannelijke of vrouwelijke jihadistische strijders worden teruggehaald uit Syrië of Irak. Mochten zij erin slagen op eigen gelegenheid die landen te verlaten, dan moeten zij hier worden berecht door een speciale aanklager die hen medeplichtigheid aan genocide ten laste moet leggen. Omtzigt en Van Helvert vinden dat de wetgeving moet worden aangescherpt: er moet een straf komen te staan op verblijf in een door terroristen gedomineerd gebied.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.