‘Praten met anti-vaxxers werkt beter dan straffen…’

14 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Een jongetje wordt ingeënt tijdens de vaccinatiedag in Ahoy Rotterdam - Foto: ANP

Het dwingen van ouders die hun kinderen niet willen vaccineren werkt niet, denkt de ChristenUnie. In plaats daarvan is het beter om ze serieus te nemen en naar ze te luisteren.

Een Kamermeerderheid heeft weinig geduld met de groeiende groep ‘anti-vaxxers’. D66 werkt buiten het kabinet om aan een wet die kinderdagverblijven het recht geeft kinderen te weren die niet zijn ingeënt. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sloot afgelopen zomer zelfs een vaccinatieplicht niet uit.

Maar ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wil liever ‘naast bezorgde ouders staan’. Zelfs voorlichting en het bestrijden van nepnieuws werken daarom volgens haar averechts. Artsen en de overheid moeten het vertrouwen van huiverige ouders terugwinnen. Daarbij verwacht ze veel van de huisarts.

De SP wil juist een hardere en confronterende aanpak. ‘Het is belangrijk dat mensen zien wat de mazelen, polio of bof met kinderen doen,’ zegt Kamerlid Maarten Hijink. ‘Spreek mensen niet aan op hun gevoel bij vaccinaties, maar op hun gevoel bij dodelijke ziekten.’ De oppositiepartij wil slachtoffers van ziekten die met vaccins kunnen worden uitgebannen, vaker aan het woord laten in voorlichtingscampagnes van de overheid.

Wat vindt u? Moeten we luisteren naar ouders die besluiten hun kind niet te vaccineren? Of werken dwangmaatregelen beter? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.