Boersma wast handen in onschuld over relatie met ‘terreurkopstuk’

25 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Portret van journaliste Ans Boersma. Foto: ANP.

Na een week doorbreekt Ans Boersma (31), die Turkije werd uitgezet omdat ze verdachte is in een terreurzaak, de stilte. De voormalig correspondent voor het FD weerspreekt dat haar ex-vriend, de Syriër Abdelaziz H., zich aan terreur schuldig heeft gemaakt. Maar volgens gevluchte Syriërs en bronnen rond het onderzoek was hij juist een ‘kopstuk’ bij de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

De uitzetting van Boersma uit Turkije leidde, mede door onderstaande tweet die ze zelf verstuurde, tot woede onder Tweede Kamerleden en journalisten. Zij waren in de veronderstelling dat de correspondent Turkije moest verlaten, omdat ze te kritisch zou hebben geschreven over de Turkse regering. Maar later op de dag bleek dat niet het geval. Nadat een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al had gemeld dat Boersma volgens Nederland banden had met Jabhat al-Nusra (de Syrische tak van Al-Qa’ida), bevestigde het Openbaar Ministerie (OM) dat ze verdachte was in een terreurzaak.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toen FD-hoofdredacteur Jan Bonjer haar bij haar aankomst op Schiphol vertelde dat ze verdachte was, begon het Boersma naar eigen zeggen pas te dagen: ‘Het moet te maken hebben met een voormalige relatie van me, met die “Syriër uit De Balie”,’ zei ze tegen Bonjer. Dat staat in de terugblik die de hoofdredacteur van het FD over de kwestie schreef.

Later op die dag bevestigde het OM dat de verdenking inderdaad is gerelateerd aan de ex van Boersma, een Syriër die eind 2017 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie werd herkend als lid van de terreurgroep. De journalist wordt ervan beschuldigd dat ze valsheid in geschrifte heeft gepleegd om H. via een vals paspoort naar Nederland te helpen.

Boersma klaagt staat aan wegens ‘emotionele en materiële schade’

Lees dit verhaal uit het kerstnummer over Prakken d’Oliveira: In toga tegen de staat

Nadat het FD de banden met Boersma verbrak omdat ze haar relatie met de Syriër had verzwegen, bleef het bijna een week stil. Gisteren (24 januari) doorbrak ze de stilte: ze spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat omdat die informatie over haar heeft gedeeld. Ze eist wegens ‘emotionele en materiële schade’ een schadevergoeding ter waarde van zes jaar aan inkomsten. Dat vertelde haar advocaat Marq Wijngaarden – van het advocatenkantoor Prakken D’Oliveira, dat geregeld de Nederlandse staat aanklaagt – vrijdagochtend aan radiozender BNR. Dit omdat Boersma een inreisverbod van zes jaar voor Turkije heeft gekregen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Ik ben nu een week hier en mijn leven staat helemaal op zijn kop,’ zei Boersma donderdagavond tegen Nieuwsuur. ‘Ik wil mijn leven terug. Ik wil terug naar Turkije ook.’ Ze schrijft op Twitter dat er ‘niet het minste bewijs [is] dat ik me aan enig strafbaar feit schuldig heb gemaakt’. Boersma bevestigt dat ze in 2014 betrokken was bij een garantstelling voor een toeristenvisum voor de Syriër, dat werd afgewezen. Ze voegt eraan toe dat ze ‘nooit iemand illegaal naar Europa [heeft] geholpen’. Toch kwam H. met een vals paspoort naar Nederland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook houdt ze vol dat haar Syrische ex voor zover zij weet geen terrorist was. Volgens Boersma was Abdelaziz H. een felle tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad én terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij was tussen 2011 en 2012 actief voor al-Nusra, toen een ‘verzetsbeweging’ tegen Assad die ook door het Westen werd gesteund. Pas in december 2012 zou de groep zijn bestempeld als terreurorganisatie, waarna H. er volgens Boersma is uitgestapt. ‘Hij heeft altijd tegen mij gezegd dat hij geen bloed aan zijn handen heeft en geen mensenrechtenschendingen heeft gepleegd,’ zegt ze vrijdag in een groot interview met dagblad Trouw. Ze heeft naar eigen zeggen nooit aan die lezing getwijfeld.

‘Ex-vriend Boersma was hoge officier bij al-Nusra’

Opvallend, aangezien in september 2017, toen H. opdook in De Balie, bronnen rond de veiligheidsdiensten meldden dat hij bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bekendstaat als ‘een zwaar geval’. Een artikel in De Telegraaf vrijdagochtend lijkt dat beeld te bevestigen. De krant sprak een van de Syrische vluchtelingen die waren geschrokken toen ze de man in het debatcentrum herkenden. ‘Toen de oorlog begon in Irak, ging hij bij Al-Qa’ida. Later werd hij een hoge officier bij het Nusra Front,’ aldus de anonieme Syriër tegenover het dagblad.

Lees ook deze scherpe column van Afshin Ellian: Journalist? Ans Boersma was een antiwesterse activist

De krant voert ‘bronnen rond het onderzoek’ op die zeggen dat Abdelaziz H. volgens het OM een ‘toppositie’ had bij al-Nusra. Een eventuele toppositie van H. zou een mogelijke verklaring zijn voor de verbijsterde reacties van de Syriërs toen ze de man in De Balie zagen. ‘Ik zag paniek, grote ogen, huilen, schreeuwen,’ zegt directeur van De Balie Yoeri Albrecht tegen De Telegraaf. ‘Hun vrienden en families zijn door dat soort types vermoord. Hun grootste angst is dat ze in Nederland zo iemand tegenkomen.’