Jihadisme

IS-strijder loopt vrij rond in Amsterdam, bezocht debatcentrum

24 november 2017Leestijd: 2 minuten

Een 31-jarige Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Amsterdam en bezocht daar in september debatcentrum De Balie. Bij veiligheidsdiensten staat de man bekend ‘als een zwaar geval’.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Syrische jihadist opduikt in Nederland, meldt de Volkskrant. De man zou met valse papieren en onder een valse naam in Nederland verblijven.

De film die in het debatcentrum werd vertoond, ging over de chaos in ‘IS-hoofdstad’ Raqqa en is gemaakt door een burgeractiegroep. Leden van deze groep die aanwezig waren, herkenden de IS-strijder in het publiek. Ze probeerden foto’s van hem te maken, maar hij sloeg op de vlucht.

Bronnen rond de veiligheidsdiensten hebben het voorval tegenover de krant bevestigd. Bij de AIVD is de man al maanden in beeld – al vóór de bijeenkomst in De Balie.

Nikki Sterkenburg schreef in oktober al over dit onderwerp:

>> Jihadisten in Nederland: zijn we wel voorbereid op terugkeerders?

Politie was ingeseind

Hoe de IS-strijder gewoon tussen het publiek kon gaan zitten, is niet duidelijk. Het debatcentrum had vooraf veiligheidsmaatregelen genomen en de politie ingeseind.

Wat er nu met de man gaat gebeuren, is eveneens onduidelijk. Mogelijk houdt de AIVD de jihadist op afstand in de gaten om een beeld te krijgen van zijn netwerk. De man kan niet zonder meer worden uitgezet. Volgens internationaal recht mag een Syriër die meevocht met IS niet worden teruggestuurd naar zijn thuisland zolang daar nog oorlog is.

Onder migrantenstroom begeven

IS-strijders die naar Europa trekken, vormen een groot probleem voor de internationale veiligheid. Zo kunnen ze zich met een valse naam onder migrantenstromen begeven, om verblijf te verkrijgen of ongehinderd verder te kunnen reizen.

Het Soufan Center luidde hierover in oktober al de noodklok en meldde dat deze stroom alleen maar groter wordt nu IS vrijwel al zijn grondgebied in Syrië kwijt is. Vanuit Nederland zijn 280 mensen afgereisd naar het kalifaat om zich daar aan te sluiten bij IS. Van hen zijn 50 naar Nederland teruggekeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.