Jihadisme

Victor Droste vindt straf ‘geïnstitutionaliseerde islamofobie’

17 juli 2018Leestijd: 5 minuten

Syriëganger Victor Droste uit Heeten, die zichzelf ook wel Zakariya al-Hollandi noemt, is bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vorige week al eiste. Zelf was Droste niet bij de uitspraak aanwezig, omdat hij vermoedelijk nog in Syrië zit. ‘Geïnstitutionaliseerde islamofobie,’ vindt hij.

Er stond maximaal vijftien jaar cel voor de vergrijpen waarvoor hij terecht stond, maar het OM kon geen hard bewijs vinden dat de voormalige postbode daadwerkelijk voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft gevochten. Wel acht de rechter bewezen dat Droste zich in Syrië heeft aangesloten bij IS en later bij Jabhat al-Nusra, een andere islamitische terreurgroep.

Droste straf van zes jaar cel ‘geïnstitutionaliseerde islamofobie’

Tegenover de regionale omroep RTV Oost, die Droste per sms naar zijn mening over de celstraf vroeg, laat de Syriëganger weten dat hij zes jaar celstraf ‘wel te doen’ vindt, maar dat die volgens hem wel onterecht is. Hij vergelijkt zijn zaak met die van Jitse Akse, die met de Koerden tegen IS vocht en vrijuit ging.

In het licht van die zaak is het ‘een voorbeeld van geïnstitutionaliseerde islamofobie’, vindt Droste. Volgens hem vocht Akse voor de PKK, die door de Nederlandse overheid wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Akse ‘heeft bekend dat hij heeft gevochten en gedoodt (sic) en mocht na een paar traantjes Nederland weer in’, aldus Droste.

Tegenover RTV Oost, die de afgelopen jaren geregeld contact had met Droste, meldde de Droste altijd dat hij ontwikkelingswerk deed in Syrië. Onlangs bekende hij echter dat hij daar wel degelijk had gevochten.

Lees het portret van Victor Droste dat Nikki Sterkenburg schreef: Hoe de postbode een strijder in Syrië werd

Vorige week dinsdag maakte het OM  bekend dat het zes jaar gevangenisstraf eiste tegen Droste, die in 2013 naar Syrië vertrok. Volgens RTV Oost overweegt Droste terug te komen naar Nederland.

Straf valt Droste mee: ‘Kat in t bakkie’

In een WhatsApp-gesprek met een journalist van RTV Oost liet Droste vorige week weten tevreden te zijn met de eis. Naar eigen zeggen had hij een eis van tien jaar verwacht: ‘Kat in t bakkie’. Maanden was Droste van de radar verdwenen, maar in februari gaf hij een teken van leven, en liet hij weten nog steeds in Syrië te zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De rechtbank in Rotterdam maakt dinsdag ook bekend dat twee andere Syriëgangers zijn veroordeeld. Een man uit Arnhem die zich bij Jabhat al-Nusra heeft aangesloten, krijgt net als Droste zes jaar cel, een in Somalië geboren jihadist die zich bij IS aansloot en te zien was in een propagandavideo van de terreurgroep, moet zeven jaar de cel in. Het drietal was via social media opgeroepen op de zitting te verschijnen, maar ze gaven daar geen gehoor aan.

Een vierde verdachte is vrijgesproken, omdat het OM weliswaar beschikte over een filmpje waarin hij te zien was met een wapen, maar verder geen bewijs heeft voor deelname aan een terroristische organisatie.

Reda N. en Oussama A. vorige week vanuit Turkije naar Nederland

Vorige week werd ook bekend dat Reda N. en Oussama A. Turkije uitgezet en naar Nederland zijn gekomen. De twee Syriëgangers, afkomstig uit respectievelijk Leiden en Utrecht, gingen waarschijnlijk in 2014 naar Syrië, waar ze vochten voor IS.

‘Ze hebben Nederlandse papieren gekregen, en worden onder zware beveiliging van de Marechaussee teruggevlogen. Ik zit met hen in het vliegtuig,’ schreef RTL-journalist Olaf Koens vorige week op Twitter. Eind juni maakte minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) al bekend dat de Syriëgangers terug zouden komen naar Nederland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Turkije veroordeelde tweetal al tot zes jaar cel

In Turkije werden Reda N. en Oussama A. veroordeeld tot zes jaar cel vanwege het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het OM liet eerder al weten dat ze zouden worden vastgezet en verhoord als ze Nederland binnenkomen. Het is echter maar de vraag of zij na het Turkse vonnis ook in Nederland kunnen worden veroordeeld, aangezien het niet is toegestaan mensen twee keer voor hetzelfde delict te straffen.

Reda N. vertrok in 2014 vanuit Leiden naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. In 2016 ontvluchtte hij samen met Oussama A. de terreurgroep. De twee meldden zich bij het Vrije Syrische Leger (FSA), waarna ze werden opgesloten in een ‘heropvoedingskamp’. De twee mannen slaagden er datzelfde jaar in om de grens met Turkije over te steken. Ze werden opgepakt door Turkse soldaten en vastgezet.

‘Jihadrapper’ kreeg ook zes jaar cel bij verstek

Een andere Syriëganger, de zogenoemde ‘jihadrapper’ Marouane Boulahyani, liet diezelfde maand weten dat hij nog leeft. Eerder deden deden berichten de ronde waarin stond dat hij was omgekomen, maar later bleek dat hij zijn eigen dood in scène had gezet. In april veroordeelde de rechtbank Boulahyani bij verstek – hij zou zich ophouden bij de Turkse grens in Syrië – eveneens tot zes jaar cel.

Boulahyani schepte eerder tegenover vrienden op dat hij mensen had mishandeld en onthoofd, maar het OM slaagde er niet in om genoeg bewijs te verzamelen dat hij daar daadwerkelijk bij betrokken zou zijn

Lees ook de column van Afshin Ellian: Vervolg Syriëgangers ook voor oorlogsmisdaden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.