Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Vervolg Syriëgangers ook voor oorlogsmisdaden

06 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Het gewapende conflict in Syrië wordt gezien als een terroristische strijd. Dat is meer dan rechtvaardig. Talloze jihadistische groepen hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië en ook in Irak. Ze hebben niet nagelaten om retorisch en in de praktijk terreur uit te oefenen, met onschuldige burgers als slachtoffer. Ook hebben ze hun terreur op het Westen gericht.

Al-Nusra, een filiaal van Al-Qa’ida, heeft volgens westerse inlichtingendiensten trainingskampen opgezet om terroristen op te leiden, met als einddoel Europa. Ze hebben daarvoor een naam verzonnen, Khorasan. Een van deze kampen is in opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama gebombardeerd.

Islamitische Staat (IS) wist zelfs terreuraanslagen in Europa te coördineren: in Parijs, Brussel en een aantal andere steden. Er zijn dus genoeg redenen om de deelnemers aan deze groepen terrorist te noemen.

Victor Droste had op een veel hogere strafeis gerekend

Een aantal jihadisten is in Nederland bij verstek vervolgd. Elsevier Weekblad meldt dat Syriëganger Victor Droste (30) aan RTV Oost liet weten dat de kans op zijn terugkeer naar Nederland ‘aanzienlijk vergroot’ is, nu justitie in Rotterdam zes jaar celstraf tegen hem eist wegens deelname aan een terroristische organisatie. Ook zijn er twee Syriëgangers in Turkije door de Turkse overheid aangehouden en tot zes jaar cel veroordeeld. In afwachting van hun hoger beroep mogen ze terugkeren naar Nederland.

Lees het portret van Victor Droste dat Nikki Sterkenburg schreef: Hoe de postbode een strijder in Syrië werd

Victor Droste is blij. Ik weet niet wat zijn artiestennaam in Syrië was: Abu dit of dat, of Al-Hollandi, dan wel Al-Postbode. Hij had immers op een veel hogere eis gerekend en vertelde bij monde van zijn advocaat Anita Gaillard ‘aangenaam verrast’ te zijn. Hij gelooft dat hij bij een eventuele berechting slechts vier jaar in de gevangenis hoeft door te brengen, aldus Elsevier Weekblad. Hier krijgt u buikpijn van. Maar is dit dan alles? Nee.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.