Premium Lock Hoeveel Nederlandse jihadisten keren terug en wat is de aanpak?

26 juni 2018Leestijd: 6 minuten
Archiefbeeld van jihadisten in het 'kalifaat' van IS - Foto: AFP

Nederlandse jihadstrijders vechten nog altijd in Syrië en Irak, zelfs nu Islamitische Staat (IS) nauwelijks nog een territorium over heeft. Maar veel jihadisten en afgereisde IS-sympathisanten willen naar Nederland terugkeren. Vooralsnog zijn er verschillen in hoe zij worden behandeld en wat zij kunnen verwachten.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verblijven er nog altijd 185 Nederlanders in de regio van wat eens de Islamitische Staat was. Daarnaast zijn er 175 minderjarigen die een band hebben met Nederland, van wie de helft jonger dan vier jaar is. Minder dan eenderde is door hun ouders meegenomen naar de Islamitische Staat, ruim tweederde van deze groep kinderen is daar geboren. Omdat hun ouders de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook zij daarop aanspraak maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw