Leefbaar boycot debat over coalitieakkoord van ‘monsterverbond’

05 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Joost Eerdmans. Foto: ANP.

Leefbaar is zo boos over de manier waarop het nieuwe Rotterdamse stadsbestuur is gevormd, dat de fractie donderdag wegblijft bij het raadsdebat over het coalitieakkoord. De partij, die ruim de grootste werd maar door een samenwerking van zes partijen niet in de coalitie belandde, spreekt van ‘een zwarte dag voor de democratie’.

‘Door deel te nemen aan het debat over het nieuwe coalitieakkoord zouden we het handelen van de aanstaande coalitie in de afgelopen maanden legitimeren,’ staat in een open brief van Leefbaar-fractievoorzitter Joost Eerdmans aan burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). ‘Zouden we net doen alsof het een normale gang van zaken is. Maar het schofferen en op voorhand negeren van één op de vijf kiezers is niet normaal.’

Een van de speerpunten in het collegeprogramma ‘Nieuwe energie voor Rotterdam’ van de nieuwe coalitie is de energietransitie. De ‘Rotterdamwet’, het beleid om niet-werkenden te weren uit wijken die het toch al moeilijk hebben, wordt uitgekleed.

En dus meldt Eerdmans, naar eigen zeggen namens vijftigduizend kiezers, dat de elf raadsleden van Leefbaar wegblijven bij het debat over het nieuwe coalitieakkoord, donderdagmiddag. Dat coalitieakkoord presenteerden VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP – samen goed voor een minimale meerderheid van 23 van de 45 zetels – vorige week.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer over de besturen in de grote steden: Links domineert in colleges

Eerdmans spreekt van ‘monsterverbond’

De zes partijen, die zichzelf een ‘middencoalitie’ noemen, hebben volgens Eerdmans een ‘monsterverbond’ gesloten. ‘Het volstrekt ondemocratische uitsluiten van Leefbaar Rotterdam heeft tot ver buiten onze stadsgrenzen tot grote verontwaardiging geleid.’

Hij hekelt de ‘talloze gelegenheidsargumenten’ die de partijen – GroenLinks, D66 en PvdA in het bijzonder – de voorbije maanden aandroegen om ‘het buitenspel zetten van Leefbaar te rechtvaardigen’. Vooral over Eerdmans’ alliantie met Forum voor Democratie van Thierry Baudet, die laatstgenoemde in april verbrak in een poging een doorbraak te forceren, waren D66 en de linkse partijen niet te spreken. Zij hadden ook moeite met de ‘polariserende’ toon van Leefbaar op het thema immigratie en de aanhoudende kritiek op het zogenoemde links verbond met de islamitische partij NIDA, dat al snel klapte.

Leefbaar werd met elf zetels ruim twee keer zo groot als naaste belagers

Zetelverdeling Rotterdam

Leefbaar Rotterdam 11
VVD 5
D66 5
GroenLinks 5
PvdA 5
DENK 4
NIDA 2
SP 2
CDA 2
PVV 1
Partij voor de Dieren 1
50PLUS 1
ChristenUnie-SGP 1

Eerdmans schrijft dat hij altijd bereid was tot compromissen en erkent dat er soms harde woorden vielen tijdens de verkiezingscampagne. ‘Maar we zeggen bij Leefbaar wel waar het op staat en laten ons niet afschrikken door taboes. Mensen herkennen zich in deze politiek van hard met een hart, met een klinkende verkiezingsoverwinning als resultaat.’ Hoewel kan worden betwist of de term ‘overwinning’ op zijn plaats is – de partij ging van 14 naar 11 zetels – werd Leefbaar inderdaad ruim twee keer zo groot als de naaste belagers (zie het kader ‘Zetelverdeling Rotterdam’).

Tot onvrede van Leefbaar en andere oppositiepartijen, DENK, SP, 50Plus, PVV en de Partij voor de Dieren, zijn vanwege de grootte van de coalitie tien wethouders benoemd – ten opzichte van zes waarmee het vorige college begon. Vorige week zei Leefbaar-wethouder Maarten Struijvenberg te vrezen dat wethouders ‘pretpakketten’ krijgen nu er zoveel portefeuilles zijn gecreëerd. DENK-leider Stephan van Baarle sprak op zijn beurt van ‘wethoudersfetisjisme’. De extra wethouders kosten de stad volgens de oppositie zo’n 6 tot 7 miljoen euro extra.

DENK, NIDA en D66 kritisch: ‘Middelvinger naar Rotterdammers’

Lees ook dit ingezonden stuk van Ronald Buijt: Waarom Leefbaar Rotterdam zich verraden en bestolen voelt

Hoewel Van Baarle van DENK, dat getalsmatig de grootste winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen werd, ook niet te spreken is over de manier waarop de vorming van het college is verlopen, hekelt hij de afwezigheid van Leefbaar bij het debat. ‘Volgens mij is de plek waar men al dan niet tot de tanden bewapend met elkaar in debat gaat hier, in de Rotterdamse raad,’ zegt hij tegen RTV Rijnmond.

NIDA-raadslid Ercan Büyükçifçi spreekt zelfs van ‘een middelvinger opsteken naar alle Rotterdammers toe’ en vindt dat Eerdmans en consorten moeten ‘dat democratie op die manier wordt uitgeoefend’. Ook D66-wethouder Adriaan Visser is kritisch. Volgens hem heeft Leefbaar ‘toch iets niet helemaal begrepen voor wat betreft democratie’.

Leefbaar verzekert in de open brief dat het om een eenmalige actie gaat en dat de partij bij volgende debatten weer ‘tot de tanden toe bewapend’ aanwezig zullen zijn om het college van burgemeester en wethouders het vuur aan de schenen te leggen. ‘De coalitiepartijen kunnen hun borst natmaken voor de vier jaar na vandaag. (…) Wij zullen hen confronteren met het geluid van de Rotterdammers die zij genegeerd hebben.’

Het uitsluiten van de winnaar van de lokale verkiezingen is niet per se fout, schreef Carla Joosten eerder