Den Haag

PvdA wil Kamer terug van reces om Blok. Is dat haalbaar?

19 juli 2018Leestijd: 3 minuten

De PvdA wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat met minister Stef Blok over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, etniciteit en migratie.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen noemt de uitleg die de minister van Buitenlandse Zaken gisteren gaf ‘volstrekt onvoldoende’. Ze vindt dat de uitspraken niet door de beugel kunnen en de positie van Nederland in het buitenland schaden. ‘Ik wil daarom volgende week in debat met de minister van Buitenlandse Zaken. Dit kan niet wachten tot na de zomer.’

Het is zeer vraag of de PvdA voldoende steun krijgt voor een debat in het reces. VVD-Kamerlid Han ten Broeke ziet de noodzaak niet na de brief waarin Blok gisteren door het stof ging.

Coalitiepartijen nemen genoegen met uitleg Blok

Ten Broeke zegt dat hij in het afgelopen decennium is teruggekomen van reces ‘vanwege een Gaza-oorlog, vanwege de Russische inval in Georgië, vanwege een derde tranche voor Griekenland en omdat een passagierstoestel werd neergeschoten met 196 Nederlanders aan boord. Ik zou niet weten in welke categorie de uitspraken van Blok moeten worden geschaard.’

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Belangrijk debat, maar Blok pakt het onhandig aan

Eerder vandaag bleek al dat ook de andere coalitiepartijen in de Tweede Kamer genoegen nemen met wat Blok er gisteren over meldde. ‘We moeten nu vooruit kijken,’ laat het CDA weten. Ook D66 accepteert de verklaring van Blok, maar zegt dat hij ‘nog een lange weg te gaan heeft om het vertrouwen van de mensen die hij heeft geschoffeerd, terug te winnen’.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt het goed dat de minister ‘de uitspraken over Suriname en de migratie-inzet van het kabinet gecorrigeerd heeft’.

Na reces aan de tand voelen

SP, GroenLinks en Denk zeiden vanmiddag dat ze Blok zo snel mogelijk na het reces, in september, aan de tand willen voelen. Ze vonden het vooralsnog niet nodig om de Kamer van reces terug te roepen.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt de uitlegbrief van Blok ‘vaag’. ‘Hier is het laatste woord nog niet over gezegd,’ aldus Karabulut. Ze vraagt zich af hoe de minister van Buitenlandse Zaken nog serieus kan worden genomen in het buitenland. Hoe kan hij nog over de mensenrechten beginnen, als hij uitspraken doet die daar haaks op staan, wil zij van hem weten.

Haar collega Zihni Özdil van GroenLinks zegt dat Blok weliswaar betreurt dat hij zijn woorden niet goed heeft gekozen. ‘Maar neemt hij ook afstand van de inhoud van zijn woorden?’

Denk-Kamerlid Kuzu noemt de uitspraken, die Blok deed op een besloten bijeenkomst van Nederlanders die bij een internationale organisatie werken, ‘schrikbarend’.

Debat ‘scherper maken’

Blok sprak vorige week harde woorden tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. ‘Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (…) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.’ Ook noemde hij Suriname een ‘failed state’ als gevolg van ‘etnische opdeling’.

Na de onthullingen ging de minister door het stof. ‘Ik had beter op mijn woorden moeten letten,’ zei hij gisteren in zijn brief. Blok deed de uitspraken naar eigen zeggen om het gesprek over migratie ‘scherper te maken’. ‘Dat had ik niet op die manier moeten doen.’

Het televisieprogramma Zembla bracht gisteren beelden van de bijeenkomst naar buiten. Bekijk die hieronder:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.