Premium Lock Belangrijk debat, maar Blok pakt het onhandig aan

19 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Stef Blok. Foto: ANP.

De vraag of multiculturele samenlevingen stabiele, vreedzame samenlevingen zijn, is uiterst relevant. Ook met het oog op de toekomst van het steeds multi-etnischere Nederland. Het is dus alleen maar toe te juichen als een politicus, zoals nu minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD), over zo’n belangrijk thema hardop verder durft te denken dan de uiterst smalle marges van het Regeerakkoord.  Maar erg handig heeft hij niet aangepakt, nee.

Als je een debat wilt stimuleren over een onderwerp dat je belangrijk vindt, is het niet zo slim om dat te doen met halve waarheden, hyperbolen en andere beweringen die zo aanvechtbaar zijn dat je ze meteen weer moet intrekken.

Op Twitter en andere sociale media is dat inmiddels de regel: hoe botter hoe beter, en hoe bozer de ‘gekkies’ aan de kant van de tegenstander, hoe beter het debat is zogenaamd. Maar met een serieus debat waarmee de samenleving wat opschiet, heeft dat allemaal weinig te maken.

Je kunt moeilijk beweren dat Suriname voorbeeldige democratie is

Bloks bewering – in een via Zembla uitgelekt filmpje – dat Suriname een failed state is, is zo’n onhandige halve waarheid dan wel hyperbool. Je kunt moeilijk beweren dat een land als Suriname – dat wordt geleid door een voor drugshandel veroordeelde couppleger en ex-dictator – een voorbeeldige, democratische heilstaat is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw