Intern conflict PVV Den Haag: vijf kandidaten geschrapt

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Geert Wilders. Foto:ANP

De kandidatenlijst van de PVV in Den Haag heeft opnieuw tot problemen geleid. Aanvankelijk wilde de PVV met dertien kandidaten aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hofstad meedoen, maar dat er nu nog maar tien.

Vijf kandidaten van de conceptlijst zijn, vlak voor de bekendmaking van de definitieve samenstelling van de kieslijst, alsnog geschrapt. Vervolgens zijn in allerijl twee nieuwe namen toegevoegd. Dat meldt het AD. Lijstduwer en bekende Hagenees Henk Bres blijft wel op de lijst staan.

Volgens het AD is er paniek uitgebroken bij de PVV. ‘Ze hebben uit pure wanhoop gewoon een secretaresse van de fractie achter haar bureau weggetrokken voor de lijst,’ aldus een bron tegen het AD.

Opmerkelijk is dat PVV-stemmers eerder al kritiek op de lijst hadden geuit. Er was geklaagd dat er met dertien kandidaten weinig te kiezen viel. Nu zijn er dus slechts tien kandidaten over.

Ervaren raadsleden vervangen

De samenstelling van de Haagse kieslijst kwam de PVV ook al op commentaar te staan. Ervaren raadsleden waren zonder pardon vervangen, of op een onverkiesbare plek neergezet. Alleen Karen Gerbrands, de lijsttrekker, en Willie Dille blijven aan. De overige drie raadsleden kunnen vertrekken.

De PVV haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zeven zetels en werd na D66 de tweede partij in Den Haag. Door interne conflicten resteren er slechts vijf zetels. Een recente peiling van onderzoeksbureau I&O wees uit dat de PVV vier zetels zou halen als er nu verkiezingen worden gehouden.

‘Debielengate’

Eerder deze week haalde de PVV het nieuws omdat Kamerleden zich zorgen maken over het niveau van kandidaat-raadsleden. Er werd gesproken over ‘debielengate’. PVV-leider Geert Wilders wil daar niets van weten. Volgens hem zijn de kandidaten van de PVV juist kanjers.