Premium Lock Waarom oproep Allahu akbar iets anders is dan klokgelui kerk

19 oktober 2016Leestijd: 4 minuten
Westermoskee in Amsterdam Foto: ANP

Godsdienstvrijheid is niet heilig en absoluut. Dat geldt ook voor alle andere vrijheden. Godsdienstige tradities mogen niet in strijd zijn met de openbare orde. Zo kunnen katholieken niet zomaar een processie uitvoeren in de publieke ruimte. Daarvoor moeten ze een vergunning aanvragen en ze mogen niet onnodig hinder veroorzaken.

De publieke ruimte is niet alleen bedoeld voor godsdiensten. In een pluriforme en seculiere samenleving moeten godsdienstige verschijningen rekening houden met andere meningen en stromingen. Zo acht de SGP de islamitische gebedsoproep in de publieke ruimte niet wenselijk. Volgens fractievoorzitter Kees van der Staaij ontvangt zijn partij ‘regelmatig klachten over het laten klinken van Allahu Akbar vanaf minaretten’.

‘We zijn hier niet in het Midden-Oosten’

Van-der-Staaij-Minaret-1200x800SGP wil behoud Nederlandse cultuur: ‘Einde aan oproep minaretten’

We zijn hier niet in het Midden-Oosten. We hoeven het niet normaal te vinden dat er op zoveel momenten, met dat volume, Allah is groot door de straten schalt,’ aldus Van der Staaij.

Ze baseren hun voorstel op lid 2 van art. 6 van de Grondwet waarin de godsdienstvrijheid is geregeld: Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet.

Van der Staaij weet dat velen een vergelijking kunnen maken tussen het klokgelui en de islamitische gebedsoproep. Maar klokken van de kerken luiden ook in geval van nood. Ze omvatten geen tekst of een andere inhoudelijke mededeling. In de grote steden geven ze vooral de tijd aan. Bij het klokgelui denken de meesten niet aan de Bijbel of Jezus maar aan tijd en ook soms aan muziek.

Allahu Akbar is een geloofsbelijdenis

Terecht zegt Van der Staaij dat klokgelui een Nederlands gebruik is. ‘Allahu akbar is iets heel anders, dat is een geloofsbelijdenis, dat Allah de grootste is. In het Arabisch. Dat hoort niet bij ons cultuurpatroon.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw