Europese Commissie opent aanval op plastic wattenstaafjes

08 mei 2018Leestijd: 2 minuten
DNA-afnames met wattenstaafje. Foto:ANP

De Europese Commissie opent de aanval op plastic afval dat niet kan worden gerecycled. Plastic producten die maar één keer worden gebruikt, zijn een grote belasting voor het milieu. Ook het wattenstaafje valt daaronder.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De Commissie komt in het geweer tegen de grote hoeveelheid plastic afval. Het leeuwendeel van het afval belandt in zee, terwijl een groot deel daarvan maar één keer is gebruikt.

Boyan Slat (23) zag een probleem – miljoenen tonnen plastic in zee – en besloot er iets aan te doen. Op zijn eigen manier, met een heilig geloof in techniek en vooruitgang. Elsevier Weekblad koos hem tot Nederlander van het Jaar 2017.

Plastic voor eenmalig gebruik in de ban

De Europese Commissie werkt aan een richtlijn om eenmalig gebruikt plastic uit te bannen. Daarbinnen vallen niet alleen wattenstaafjes, maar ook verpakkingen van maaltijden, rietjes, plastic flesjes en flessendoppen. Ook sigarettenpeuken bevatten kunststof; ook daarvoor wil de Commissie een oplossing.

Eurocommissaris Frans Timmermans was eerder dit jaar in Utrecht, waar hij sprak over het uitbannen van dergelijk plastic: ‘Stomme dingen als rietjes, waarom hebben we eigenlijk nog rietjes? Die verdwijnen bijna allemaal in zee.’ Van al het plastic in zee is 50 procent maar één keer gebruikt, stelde Timmermans.

De Europese Commissie richt zich vooral op materiaal dat door een op natuurlijke wijze afbreekbaar alternatief kan worden vervangen. Bij wattenstaafjes kan het staafje bijvoorbeeld ook van karton worden gemaakt. Dat is makkelijker afbreekbaar dan het plastic. Als er een alternatief voorhanden is, dan moet dat worden gebruikt. Is er geen alternatief, dan moet de producent ervoor zorgen dat het product recyclebaar is.

90 procent plastic flessen inzamelen

Brussel stelt zich ten doel om 90 procent van de plastic flessen in de Europese Unie te laten inzamelen. Dat kan onder meer door het heffen van statiegeld, of door producenten zelf te laten zorgen voor de inzameling van plastic afval. Het is nog niet duidelijk hoe de Europese Commissie dit wil regelen.  In Nederland wordt plastic afval sinds 2009 gescheiden, voorheen werd het verbrand.

De Nederlands-Britse multinational Unilever wil zelfs vóór 2025 alle plastic verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar – waarbij de verpakking geheel intact blijft – of  ‘composteerbaar’ (biologisch afbreekbaar) maken.

Voor wie de problemen op een rij zet, is duidelijk dat er meer moet gebeuren, ziet Rob Ramaker Hoe kan recycling slimmer en wat kunt u zelf doen tegen de plasticberg? Lees verder.